Dušan Vilić: Srbija je zemlja puna talenata

Danko NOVOVIĆ

26. 03. 2017. u 23:46

Dušan Vilić, jedan od najmlađih srpskih i evropskih dirigenata, o umetničkom potencijalu naše zemlje

Душан Вилић: Србија је земља пуна талената

Vilić pred ansamblom „Stanislav Binički“ Foto: A. STANKOVIĆ

DIRIGENT, violinista, orguljaš, pevač. Svestrani muzički talenat, koji je Dušan Vilić (26) ispoljavao još od detinjstva, vrlo rano ga je doveo na čelo prvog čoveka simfonijskog orkestra. Pod "dirigentskom palicom" Aleksandra Dmitrijeva, profesora Konzervatorijuma "Rimski Korsakov", ovaj mladi umetnik iz Beograda studira kao jedini stipendista iz Srbije.

Do srednje škole Dušana je, kako kaže, muziku doživljavao kao igru i nije ni slutio da će se njome baviti profesionalno. Oprobao se u međuvremenu na različitim instrumentima, pa je počela da se razvija ideja o dirigovanju. Najveću podršku dobio je od majke, koja je i sama dirigent, u horu Prvog beogradskog pevačkog društva.

Posle nedavnog koncerta sa ansamblom "Stanislav Binički" i pijanistkinjom Natalijom Mladenović, u Domu vojske u Beogradu, u dvorani u kojoj je debitovao godinu dana ranije, Dušan, u razgovoru za "Novosti", priznaje da se u ovoj ulozi snalazi sasvim dobro, iako je jedan od najmlađih srpskih i evropskih dirigenata.

- Što se same veštine tiče, to je zanat kao i svaki drugi i potrebni su sati vežbe, kako koncertne, tako i na probama - kaže nam ovaj mladi Beograđanin. - Dirigent pak pored muzičkog obrazovanja, mora posedovati i specifična znanja istorijskog konteksta u kome je delo nastalo, kao i onog u koji je priča smeštena. Neophodna je sveobuhvatna analiza dela, ali je i tada to samo interpretacija, svojstvena dirigentu.

PRIZNANJA DUŠAN je, posle osnovnih studija i mastera na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, orkestarsko iskustvo usavršavao u Kiparskom internacionalnom orkestru mladih. Više puta je bio i član orkestra u Berlinskoj filharmoniji, gde je čak dobio priliku da diriguje. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, u našoj zemlji i u inostranstvu.

Repertoar beogradskog koncerta Dušanu je bio posebno drag, a za njegove potrebe ansambl "Stanislav Binički" svirao je u proširenom sastavu.

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo izvodili dela Šumana, pošto se retko nalazi u simfonijskom izvođenju - priča Dušan.

- NJegova muzika je naizgled jednostavna, jer su melodije pitke, neiskvarene, čedne. Lako se slušaju, ali je njihovo interpretiranje veoma zahtevno.

Mladom dirigentu, inače srpsko-ruskog porekla, Sankt Peterburg je dom već godinama, ali ne krije da bi svoje znanje i iskustvo voleo da primenjuje u Srbiji.

- Veoma bih voleo da učestvujem u održavanju i razvoju umetničkog života Srbije, na bilo koji način. Imamo veoma talentovane ljude i samo ih je potrebno podsticati. Profesionalno, želim da putujem po svetu i stičem različita iskustva, da kroz praksu unapređujem svoje veštine. Intimno, voleo bih da živim i radim na relaciji Sankt Peterburg - Beograd, i prenosim ovde tradicije koje su se u jednoj grandioznoj kulturi, kakva je ruska, već uspostavile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)