Kusturici medalja Bondarčuk

N. J. - B. Vl.

23. 03. 2017. u 21:40

Кустурици медаља Бондарчук

Foto: R. Prelić, Tanjug

Našem režiseru priznanje festivala "Zlatni vitez" u Sevastopolju. Film "Na mlečnom putu" otvara smotru koja slavi moralne ideale

NAJZNAČAJNIJA nagrada 26. Međunarodnog filmskog festivala "Zlatni vitez" u Sevastopolju biće krajem maja dodeljena slavnom srpskom reditelju Emiru Kusturici, saopštio je predsednik ruskog filmskog foruma Nikolaj Burljajev. Zlatnu medalju "Sergej Bondarčuk" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti kultni autor primiće tokom filmske smotre koja se održava pod sloganom "za moralne ideale i uzdizanje ljudske duše".

- Kusturičin film "Na mlečnom putu" će otvoriti festival, već smo razgovarali sa Kusturicom i on daje svoj film sa velikom radošću, a u aprilu će nam konačno odgovoriti da li će moći da prisustvuje otvaranju festivala. Šanse za to su velike - naglasio je Burljajev najavljujući festival koji će biti održan od 22. do 31. maja.

Kusturica je vrlo popularan u Rusiji i nema sumnje da će prikazivanje njegovog filma na festivalu "Zlatni vitez" povećati interes publike za tu filmsku manifestaciju. Izbornoj komisiji festivala stiglo je oko 300 filmova iz tridesetak zemalja, od kojih je odabrano 130 koji će biti prikazani u sedam kategorija. Biće održana i retrospektiva filmova beloruskog režisera Viktora Turova i glumca Alekseja Petrenka.

Burljajev je istakao da će u Sevastopolj doputovati mnogi poznati glumci među kojima će biti i naša Ivana Žigon, a među počasnim gostima bi trebalo da bude i Nikita Mihalkov. Do sada je filmski festival "Zlatni vitez" bio organizovan u raznim gradovima Rusije, ali sada je potpisan dogovor kojim je precizirano da se održava na Krimu u slavnom ruskom gradu Sevastopolju. U okviru ovog festivala održavaju se i takmičenja pozorišnih predstava, literarnih i slikarskih ostvarenja.

Medalju "Sergej Bondarčuk" dobio je 2011. godini i srpski režiser Goran Paskaljević.

RUSI GA SLAVE ZBOG KRIMA

RUSKI mediji ističu da je Emir Kusturica, ugledni filmski režiser i poznati muzičar, podržao pripajanje Krima Rusiji, što je izazvalo oduševljenje Rusa ali istovremeno i ogorčenje vlasti u Kijevu. Zbog toga su mu otkazani koncerti u Ukrajini. U Kijevu inače smatraju da stranci koji posećuju Krim narušavaju ukrajinske zakone, jer je po njima to poluostrvo okupirala ruska vojska. To ne sprečava mnogobrojne umetnike i druge kulturne stvaraoce, kao i neke zapadne političare da posećuju Krim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)