OTVORENA IZLOŽBA: Iz foto-albuma Gage Nikolića

J. BANJANIN

15. 03. 2017. u 00:50

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА: Из фото-албума Гаге Николића

Foto: Z. Jovanović

Prikazano šta je kamera uhvatila za vreme snimanja filmova
IZLOŽBA posvećena Draganu Nikoliću otvorena je sinoć u Ustanovi kulture "Parobrod". Posetioci mogu videti glumčeve fotografije nastale tokom snimanja mnogobrojnih filmova, plovidbe rekom ili uživanja u kafani uz trubače.

- Naziv izložbe, "Vikipedija", je pre svega metafora za nove naraštaje, koji treba da imaju minimalno znanje ne samo o Draganu Nikoliću nego i o svim pop ikonama naše kulture - rekao je autor postavke Zlatko Crnogorac. - Monografija "Gospodin mangup" nas je ponukala da se i mi odužimo na sličan način i napravimo izložbu koja sledi.

Urednica monografije i novinarka Radmila Stanković, za "Novosti", podsetila se druženja s Draganom Nikolićem.

- S njim sam radila svoj prvi intervju, a iza njegovog iskrenog osmeha i sjajnih očiju nikada se nisu videli bol i tuga. Celog života je bio pravi lik iz literature, koji štiti slabije, pomaže i trudi se da niko ne bude uvređen.

Kompozitor Zoran Simjanović, koji je otvorio izložbu, prepričao je detalje poslednje saradnje s Nikolićem.

- Marketinška agencija htela je da napravi spot s mojom muzikom iz "Nacionalne klase". Pristao sam samo pod uslovom da u spotu učestvuje i Gaga. Prihvatio je i ceo honorar je ustupio za lečenje jedne bolesne devojčice. To vam mnogo govori o Gagi.

Osim fotografija, izložba sadrži kolekciju Nikolićevih ličnih predmeta koje je ustupila njegova supruga Milena Dravić, a koji prikazuju glumčeve afinitete prema reci, životu u Parizu, stripu i knjigama.

SULTANOVIĆ: OVO JE DEO MOJE INTIME

- GAGA je za mene bio mnogo više od prijatelja. Pola života smo proveli zajedno u istom kraju i družili se skoro do poslednjeg dana. Pili smo svakodnevno prvu jutarnju kafu, ali mislim da čovek mora da ima neki deo svoje intime koji zadrži za sebe i koji ne deli ni sa kim - rekao je za "Novosti" glumac Goran Sultanović.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)