IZLOŽBA POSVEĆENA GLUMCU: Čuveni kadrovi Gaginog života

M. MIRKOVIĆ

14. 03. 2017. u 14:55

ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ГЛУМЦУ: Чувени кадрови Гагиног живота

Fotografije iz legendarnih filmova, pozorišnih predstava i televizijskih emisija Foto: Z. JOVANOVIĆ

Izložba posvećena Draganu Nikoliću večeras u Ustanovi kulture "Parobrod". Pred publikom knjige, stripovi, satovi, lule, lične fotografije...

MESTO koje je "udomilo" i bioskop sa imenom Dragana Gage Nikolića, Ustanova kulture "Parobrod", tokom ove nedelje svoje programe posvećuje ovom velikom glumcu i (pop)kulturnoj ikoni. Večeras (utorak, 14. mart), u 19 časova otvara se izložba posvećena Nikoliću, na kojoj će biti izloženi njegovi lični predmeti, dvodimenzionalna scenografska postavka fotografija iz filmova, biseri iz ličnog albuma...

Zahvaljujući primeni novog muzejskog pop-art koncepta, posmatračima fotografija sa scenama iz čuvenih filmova delovaće kao da je Gaga prisutan u prostoru, objašnjava autor postavke Zlatko Crnogorac. Tu je i dvadeset biografskih kartica koje prate Gagin život i karijeru, uz njegove citate, misli i rečenice, ali i uz paralelni pregled bitnih tačaka svetske pop kulture (koji nam, recimo, "objašnjava" da su De Niro i Gaga ispisnici).

- Tu su, potom, dragoceni lični predmeti koje nam je za izložbu ustupila Milena Dravić - zahvalno ističe Crnogorac. - Satovi, lule, kapa, mornarska majica i druge stvari koje svedoče o njegovom životu zaljubljenika u reku, ali i predmeti - svedočanstva o dve godine (1981-1982) Gagine karijere pozorišnog glumca u teatru Sare Bernar u Parizu, originalni tekst komada "Majstor i Margarita" i "Na dnu", afiše tih predstava, ali i stripovi na francuskom. Izložene su i knjige koje je voleo (i podvlačio), potom lične fotografije, iz porodičnog albuma, kao i one sa kolegama iz klase.

Finalni segment postavke čine uramljene fotografije iz monografije "Gospodin mangup", na kojoj je delimično i zasnovana izložba "Vikipedija".

foto Z.Jovanović


REVIJA FILMOVA

JUČE je projekcijom filma "Bube u glavi" počela revija Gaginih filmova koja prati izložbu sve do kraja (do subote), a u narednih pet večeri od 20 časova biće prikazani i "Kad budem mrtav i beo", "Povratak otpisanih", "Sezona mira u Parizu", "Banović Strahinja" i "Neka druga žena". Od utorka do petka će, od 19 časova, biti prikazane i četiri epizode decenijama "bunkerisane" TV serije Save Mrmka "Poslednji čin", u kojoj je Gaga tumačio oficira Ozne koji hvata Dražu Mihailovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije