Otvaranjem izložbe "Prvih 10 godina" u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, danas je počela 10. manifestacija "Antićevi dani".

"Miroslav Antić je brend, legenda i zaštitni znak Novog Sada, pa je neosnovano svoditi njegovo stvaralaštvo na "Plavi čuperak", "Garavi sokak" i dečju poeziju, jer je reč o multimedijalnom umetniku i jedan od zadataka "Antićevih dana" jeste da šire istinu o tome", kazao je direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

Prisutne je pozdravio i koautor postavke Vojislav Radovanović, a izložbu otvorio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Panaotović je apostrofirao značaj kulturnih manifestacija u vremenu koje, kako je ocenio, planetarno nije lako za kulturu i poručio da ohrabruje interesovanje medija za takve sadržaje, a Rožić je istakao da su tragovi koje je Mika Antić ostavio, neotuđivi deo slike Novog Sada i duha grada koji oduvek slovi za otvorenu sredinu svesnu vrednosti nematerijalnog stvaralaštva, umetnosti i kulture.

Važan jubilej manifestacije "Antićevi dani" poklopio se sa prvom godinom na putu ka ozvaničenju titule Evropske prestonice kulture 2021. godine, podsetio je Rožić, zahvaljujući velikanima, poput nezaboravnog Mike Antić i njihovim delima koja su neprolazna.

"Novi Sad je zaslužio laskavi epitet srpske Atine,a izložba "Prvih deset godina" svedoči o procesu zvanom "Antićevi dani" koji je iz godine u godinu plodotvorniji i bogatiji i koji predstavlja važan segment kulturne ponude Novog Sada", poručio je Rožić.

Vojislav Radovanović naveo je da izložba prikazuje najvažnije medijske objave o manifestaciji "Antićevi dani", pa tako predstavlja znak zahvalnosti novinarima koji verno prate programe u čast Mike Antića.

Prvi dan manifestacije završen je otvaranjem izložbe dečijih radova u Klubu "Tribina mladih", na kojoj je izloženo više od 80 radova, a najbolji su nagrađeni.

Manifestacija "Antićevi dani" održava se od 13. do 17. marta na više lokacija u Novom Sadu, navedeno je u saopštenju Kulturnog centra.