Tomina svedočanstva iz pakla

M. MIRKOVIĆ

06. 03. 2017. u 06:50

Томина сведочанства из пакла

Autor ispred svoje fotografije

Izložba Peternekovih fotografija bombardovanja iz 1999. u Domu vojske. Kompletnu postavku autor je poklonio Ministarstvu odbrane

BARD fotografije na ovim prostorima Tomislav Peternek otvorio je samostalnu izložbu naslovljenu “45 paklenih noći nad Beogradom”, a kompletnu postavku, izloženu u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije, poklonio je Ministarstvu odbrane Republike Srbije. Odluku o doniranju svoje postavke saopštio je sam autor u petak na otvaranju izložbe, istakavši da “ovi eksponati mogu da pripadaju samo Vojsci”.

Predstavljene fotografije snimljene su tokom NATO bombardovanja Beograda 1999, a istoričar umetnosti Dušan Milovanović je na otvaranju izložbe besedio o Peternekovom delu, ali i o značaju (ne)zaboravljanja i opravdanosti praštanja.

- Jedan od onih koji svakako pamte, a oprašta li - samo on zna, jeste veliki srpski umetnički fotograf, gospodin i ljudina Tomislav Peternek - rekao je Milovanović. - Plod njegove borbe protiv NATO agresije čini impresivno svedočanstvo o nepočinstvima i njihovim gadostima, ovoga puta spakovanim u format 45 paklenih dana. Svedok sa kamerama, naučen od početka da samo svedočanstvo sa lica mesta jeste ispravno svedočanstvo, učinio je poduhvat, i iz dana u dan beležio zverstva nevidljivih neprijatelja... Tomislav je, po krovovima, na nasipima, sa zemlje osmatrao i snimao same trenutke eksplozija i urušavanja, da bi zatim sasvim “obradio” njihove posledice. Spremnost, spretnost, analitičnost, radinost mu nikad nisu nedostajale. Ovo pred nama, međutim, nekima budi sumnju da je sve to delo samo jednog čoveka. Kako je postigao, kako je znao gde će se dogoditi, kako je tamo stizao, kakvom brzinom je morao da snima, da dorađuje, smišlja šta dalje... da bi u sasvim rđavim uslovima uspevao i da šalje obilje svedočanstava širom sveta.

Peternek na fotografiji Vlade Dimitrijevića

Nazvaćemo to “Peternek ekspres”.

Milovanović je dodao da je Peternekova kolekcija odavno prevazišla mogućnosti ličnog fonda, te da nacionalno blago koje predstavlja sve što je tokom decenija snimio, mora postati predmet interesovanja nacionalnih institucija.

- Ciklus o bombardovanju svakako pripada i istoriji srpske vojske, i u svakom smislu zaslužuje da ona u budućnosti o njemu vodi računa - složio se Milovanović sa autorom koji je dela donirao Vojsci. - Jer ove fotografije zauvek čuvaju istinu i o herojstvu vojnika, rezervista i, naroda, oklevetanih za zločine... Ovo je delo u prilog nezaborava.

Rad Tome Peterneka sa izložbe

ISPOD OSKRNAVLJENOG NEBA

IZ ogromnog korpusa fotografija ciklus bombardovanja Srbije, Peternek je odabrao 24 događaja, predstavio ih u gro planu, a ispod svakog, u frizu, postavljene su fotografije o posledicama zločinačkog akta. Ovakav iskaz može da se čita i kao mračna saga zbitija. Ispod oskrnavljenog neba otadžbine - naglasio je Milovanović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ranko75

06.03.2017. 09:40

Za 19 godina od smrti Tita niko nije kupio moderne sisteme PVO da bi zastitili nase nebo.Samo zato jer su znali da nemamo cime da odgovorimo oni su nas bombardovali.Proslo je od tada jos 18 godina. Za vreme poslednje vlasti zaduzili smo se za 50%, od 18 sada nam je dug 27 milijardi,to jest zaduzili smo se za jos 9 milijardi eura, a i dalje nismo nista kupili i kada bi hteli da nas bombarduju opet ne bi imali cime da odgovorimo kao 1999.Po tome treba ceniti rad vlade a ne po recima i demagogiji.