GRAFIČKI kolektiv, institucija nezaobilazna na kulturnoj mapi Beograda, Srbije, Evrope i sveta, primoran je da naprečac napusti svoj galerijski prostor u kome se nalazi od 1949. godine, bez vidnog rešenja o novom primerenom mestu življenja.

Ovo upozorenje stoji u peticiji za opstanak Grafičkog kolektiva, jer ni pola godine otkako je javnost alarmirana da će on morati da napusti svoju višedecenijsku, prepoznatljivu adresu u najužem jezgru Beograda (Obilićev venac 27), da bi se tu uselila “Feniks - slatka kuća”, za ovu uglednu kulturnu instituciju još nema novog krova nad glavom. Palačinkarnica sa Zlatibora je ovaj prostor kupila od porodice Ninčić-Humo, kojoj je lokal, kao naslednicima, vraćen u restituciji.

- Restitucija je neumoljiva - stoji još u peticiji. - Ranija nepravda, nažalost, dovodi do druge. Žrtva je u ovom slučaju ustanova koja već 68 godina sa uspehom afirmiše i neguje vizuelnu umetnost (umetničku grafiku, grafički dizajn, crtež, fotografiju i druge oblike likovne prakse). U ovim promenama cena je gubitak identiteta i brisanje simbola kulture koji su stvarani decenijama.

Kako je, za “Novosti”, potvrdio Branimir Karanović, predsednik Upravnog odbora Grafičkog kolektiva, sa zvaničnih adresa kojima su se obratili - gradskog Sekretarijata za kulturu i Ministarstva kuluture - odgovora još nema, a rok za iseljenje, od godinu dana (2018), kaže, proleteće.

- Obratili smo se peticijom onima koji mogu da nas podrže, našim kolegama i poštovaocima umetnosti i našeg rada, kako bi ovaj problem postao vidljiviji - objašnjava Karanović. - Oni ga ne mogu rešiti, niti to možemo mi, jer nemamo ni novca, ni veza, ali ne možemo ni hladnokrvno da dozvolimo da nas izbace na ulicu.

Prošle jeseni ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio je da veruje kako će se za Grafički kolektiv naći “neko gipko rešenje”. Nezvanično, iz Ministarstva su ovoj kulturnoj instituciji ipak stigli “signali” da ne mogu da računaju na novu adresu u užem centru grada. Izmeštanje kuće grafike na periferiju, međutim, imalo bi gorak ukus, jer strahuju da bi time bili marginalizovani i ubrzo potom ugašeni.

- Nestanak Grafičkog kolektiva značio bi brisanje značajnog dela nacionalne kulture utkane u mrežu savremenih svetskih tokova. U očima domaće i strane javnosti delovalo bi kao čin neshvatljive autodestrukcije - zaključuje se u peticiji.


ZAHTEV NA RAZMATRANjU

SEKRETARIJAT za kulturu, kao ni Grad Beograd, nema zakonske ingerencije u vezi sa nastalom situacijom u Grafičkom kolektivu, rečeno je juče “Novostima”. Upravi galerije preporučeno je zato da se obrati Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove, u čijoj nadležnosti je celokupan poslovni prostor grada Beograda, kako bi našli adekvatno rašenje.

- Zahtev za dodelu u zakup prostora za potrebe Grafičkog kolektiva podnet je 3. marta - rekli su nam u Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove. - On će biti razmatrani utvrdiće se da li postoje uslovi da se pozitivno reši.