PREMIJERA FILMA OSLOBOĐENJE SKOPLJA: Moćna priča o praštanju

R. RADOSAVLJEVIĆ

01. 03. 2017. u 16:41

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА ОСЛОБОЂЕЊЕ СКОПЉА: Моћна прича о праштању

Danilo Šerbedžija, Foto Tanjug, AP

Premijera filma "Oslobođenje Skoplja" na 45. jubilarnom Festu

PUBLICI Festa večeras će se u Sava centru pokloniti i deo autorske ekipe filma "Oslobođenje Skoplja" - reditelji Danilo i Rade Šerbedžija, koji igra i glavnu ulogu, i glumci Nebojša Glogovac, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska i Dejan Ilić.

Filmska adaptacija čuvene drame Dušana Jovanovića, čijom je praizvedbom u režiji LJubiše Ristića 1978. započela rad pozorišna grupa Kazalište, Pozorište, Gledališče, Teatar (KPGT), nosi scenaristički potpis svog autora, Jovanovića, i Radeta Šerbedžije, koji je u toj predstavi igrao jednog od glavnih junaka, i bio jedan od osnivača ove grupe.

Kako je za "Novosti" izjavio Danilo Šerbedžija, prvi rediteljski film njegovog oca nedavno je dobio Specijalnu nagradu žirija na festivalu u Švedskoj, a isto priznanje pripalo je i njegovoj sestri, Luciji Šerbedžiji za ulogu majke.

- Rade je godinama bio opsednut da dramu Dušana Jovanovića "preseli" u film, pre više od dve decenije počeo je da radi na tom projektu sa Živojinom Pavlovićem, nije odustao ni posle njegove smrti. Kako nije reditelj, a u filmu igra i lik teče Georgija, želeo je da režiramo zajedno - kaže Danilo Šerbedžija, ističući kao zanimljivost da je u predstavi "Oslobođenje Skoplja" igrao dečaka, malog Zorana. - Naš film fokusira propadanje jedne porodice u Drugom svetskom ratu, a on je prikazan iz dečje perspektive. Ali, pre svega, film govori o praštanju.

Šerbedžija dodaje da je Jovanovićeva priča poslednjih godina još više dobila na aktuelnosti i univerzalnosti, kada stotine hiljada emigranata sa svojom decom beže iz ratova i svojih domova.


VLATKOVA MUZIKA

Film "Oslobođenje Skoplja" kao veliki adut ima i muziku koju je komponovao Vlatko Stefanovski, a danas stiže i na repertoar bioskopa širom Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije