Oskar u znaku Trampa i ritmu La la lenda

Radmila Radosavljević

26. 02. 2017. u 10:38

U Los Anđelesu noćas će 89. put biti dodeljena najpopularnija filmska nagrada. Protesti holivudskih zvezda najavili da će ceremonija biti politički "obojena". Domaćin večeri biće DŽimi Kimel

Оскар у знаку Трампа и ритму Ла ла ленда

Foto Tanjug, AP

VIŠE od sto miliona gledalaca širom planete pratiće noćas u direktnom televizijskom prenosu iz "Dolbi teatra" u Los Anđelesu 89. dodelu Oskara, nagrade koja uz sve polemike i kritike koje je prate i dalje ostaje najglamurozniji i najpopularniji događaj (prošle godine tokom četvoročasovnog spektakla objavljeno je 19,1 milion "oskarovskih" poruka na "Tviteru").

Trka za ovogodišnju pozlaćenu statuetu viteza Oskara koji drži krstaški mač stojeći na rolni filma, kao i prethodnih godina, donela je dosta iznenađenja. Najveće je svakako film "La La Lend" Dejmijena Čazela, koji je sa 14 nominacija u najvažnijim kategorijama postao rekorder, i u istoriju ove nagrade stao uz epohalna ostvarenja "Sve o Evi" i "Titanik". I mada su mnogi ugledni kritičari dali ocenu da je Čazelov mjuzikl precenjen sa toliko nominacija, on svakako ima najveće šanse da noćas bude apsolutni pobednik. Naša publika imala je priliku da "La La Lend" premijerno vidi nedavno, kao "uvod" i najavu za 45. jubilarni Fest.

Za najbolji film nominovana je i izvanredna drama "Mančester na moru" Keneta Lonergana, koju upravo gledamo na Festu (bilo bi sasvim opravdano iznenađenje ako bi ona noćas briljirala), a u trci su i "Mesečina" Berija DŽenkinsa, "Dolazak" Deniza Vilanueva, "Greben spasa" Mela Gibsona, "Po cenu života" Dejvida Makenzija, "Nevidljivi faktori" Teofora Melfija, Fences Denzela Vošingtona, drama "Lav" Garta Dejvisa. Najbolji reditelj u 2016. biraće se između Dejmijena Čazela, Keneta Lonergana, Berija DŽenkinsa, Mela Gibsona i Deniza Vilanueva.

Ulogom bogatašice u filmu Florens Foster Jenkins, koja želi da postane operska diva iako nema talenta, Meril Strip je osvojila rekordnu, 20. nominaciju za Oskara i ušla u istoriju ove nagrade. Na listi za najbolju glavnu glumicu su i Izabel Iper ("Ona"), Ema Stoun ("La La Lend"), Rut Nega (Loving), Natali Portman ("DŽeki"). U kategoriji za najboljeg glavnog glumca kritičari smatraju da je Kejsiju Afleku za ulogu Lija Čendlera u "Mančesteru na moru" gotovo "obezbeđen" Oskar, iako su u trci i Endrju Garfild (Hacksaw Ridge), Vigo Mortensen (Captain Fantastic), i Denzel Vošington (Fences).

Da se ovogodišnji Oskar neće naći na meti rasističkih komentara, za razliku od prošle godine kada su bili zastupljeni samo glumci bele rase, svedoče nominacije za sporedne uloge: Viola Dejvis (Fences), Naomi Haris ("Mesečina"), Oktavija Spenser (Hacksaw Ridge), Mišel Vilijams ("Mančester na moru") i Nikol Kidman ("Lav"). Nominacije za najboljeg sporednog glumca imaju Maharšala Ali ("Mesečina"), DŽef Bridžis ("Po cenu života"), Lukas Hedžes ("Mančester na moru") i Majkl Šenon ("Noćne zveri"). U kategoriji za najbolji originalni scenario šansu da dobiju Oskara imaju filmovi "Mančester na moru", "La La Lend", Hell or High Water, The Lobster i 20th Century Women, a za najbolji adaptirani scenario "Dolazak", "Mesečina", Fences, Hacksaw Ridge i "Lav".

Među najvažnijim kategorijama u kojima se dodeljuje pozlaćena statueta viteza Oskara je i najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja, a pobednik će se tražiti među filmovima "Toni Erdman" (Nemačka), Land of Mine (Danska), A Man Called Ove (Švedska), Tanna (Australija). Na ovoj listi je i film The Salesman velikog iranskog reditelja, oskarovca Ašgara Farhadija, koji je za svetske medije najavio da odustaje od dolaska u Los Anđeles na 89. dodelu Oskara, u znak protesta što je novi američki predsednik Donald Tramp zabranio ulazak u SAD državljanima nekih islamskih zemalja, među kojima je i Iran.

I protesti mnogih holivudskih zvezda, poput Meril Strip, Olivera Stouna, Roberta de Nira, Šona Pena..., najavili su da će ovogodišnja ceremonija u "Dolbi" teatru biti politički "obojena". Domaćin večeri koja okuplja najmoćnije predstavnike američke filmske industrije je TV voditelj kanala ABC i komičar DŽimi Kimel (ova televizija ima dosta uticaja na dodelu Oskara i polaže prava na njeno emitovanje za teritoriju SAD sve do 2028.), a među muzičarima koji će nastupiti su Sting, DŽastin Timberlejk, DŽon Ledžend i Lin-Manuel Miranda.

IDEJA BET DEJVIS

Model za statuetu skulptoru DŽordžu Stenliju bio je meksički reditelj i glumac Emilio El Indio Fernandez, a prvi put je dodeljena 16. maja 1929. u holivudskom hotelu "Ruzvelt". Prva nagrada za najbolje ostvarenje dodeljena je filmu Vilijama Velmana "Krila", za najbolju žensku ulogu nagrađena je DŽenet Gejnor, a za mušku nemački glumac Emil Janings. Kako je nagrada dobila ime Oskar postoji više verzija, ali se ipak smatra da joj je naziv dala Bet Dejvis, po svom prvom mužu, vođi benda Harmonu Oskaru Nelsonu. Ime najprestižnije filmske nagrade zvanično je ustanovljeno 1932. godine.


BOJKOT BRANDA, VUDIJA ALENA...

Pored planetarne popularnosti, deo Holivuda ipak je uvek kritikovao Oskar. Prvi dobitnik koji je bojkotovao ceremoniju bio je poznati scenarist i pisac Dadli Nikols, koji je 1936. odbio da primi nagradu, u znak lojalnosti prema udruženju pisaca koje je bilo u štrajku. Na 43. dodeli Oskara je odbio da primi DŽordž Skot, poznati glumac, reditelj i producent, koji je objasnio da je "cela ta stvar prokleta parada mesa, i da ne želi da učestvuje u tome". Kao treći filmski stvaralac u istoriji Oskara koji je odbio da ga primi, upisan je veliki Marlon Brando, koji je 1973. bojkotovao nagradu navodeći kao razlog diskriminaciju i nepoštovanje prema Indijancima. Vudi Alen nikada nije prisustvovao ovim ceremonijama, pa ni 1978. kada je njegova "Eni Hol" osvojila tri Oskara, jer je, kako tvrdi, "čitav koncept nagrađivanja smešan", a Pol NJumen nije došao da primi nagradu 1987, zato što je "bio umoran".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Бојан

27.02.2017. 14:37

Одавно је Оскар пао у мојим очима и не треба мерити вредност филма по томе је ли добио Оскара или није. Оскар је, чини ми се, мало под утицајем политике.