MONIKA BELUČI PODIGLA ZAVESE 45. FESTA: Dragi Beograde, festival je otvoren (FOTO)

Radmila Radosavljević

petak, 24. 02. 2017. u 20:49

МОНИКА БЕЛУЧИ ПОДИГЛА ЗАВЕСЕ 45. ФЕСТА: Драги Београде, фестивал је отворен (ФОТО)

Foto A.Stanković

Početak jubilarnog, 45. praznika filma označila je Monika Beluči, zvezda italijanske i svetske kinematografije

POČETAK jubilarnog, 45. praznika filma označila je u petak uveče Monika Beluči, zvezda italijanske i svetske kinematografije, i jedna od najlepših glumica današnjice.

- Dragi Beograde, festival je otvoren – rekla je Monika Beluči na srpskom jeziku, što je publika u prepunoj dvorani Sava centra ispratila ovacijama.

- Čast mi je što sam više puta bila u Srbiji, i radila sa velikim rediteljem Emirom Kusturicom u filmu „Na mliječnom putu“, kojim večeras počinje Fest. Za mene je boravak u vašoj zemlji tokom tri godine snimanja ovog filma bio divno i izuuetno iskustvo, i zahvalna sam Srbiji na ljubavi, toploj atmosferi i lepoti na koje sam naišla – istakla je popularna glumica, koja je predstavljena insertima iz njenih najznačajnijih filmova – „Apartman“, „Stradanje Isusovo“, „Pakt sa vukovima“, „Spektra“...

Pre svečanog otvaranja Festa uručene su nagrade „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Ovogodišnji laureat, Ljubiša Samardžić, jedan od naših najznačajnijih glumaca, idol svih generacija, dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, koji je svojim ulogama obeležio srpsku kinematografiju, zbog bolesti nije mogao da prisustvuje ceremoniji, pa je umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić njegovu nagradu predao gradskoj sekretarki za kulturu Ivoni Jevtić.

- „Pobednik“ za pobednika. Molim vas za veliki aplauz da Ljubiša izađe kao pobednik iz najveće borbe, borbe za svoj život – rekla je Jevtić.

Publika Festa imala je priliku da pozdravi velikog majstora „pokretnih slika“, autora kultnih filmova „Iberija, „Tango“, „Zmija u nedrima“, „Karmen“, „Lov“, „Sedmi dan“..., legendarnog španskog reditelja Karlosa Sauru, kome je takođe uručen „Beogradski

- Žao mi je što ne mogu da vam se obratim na srpskom jeziku, koji je po meni jako lep, ali i težak jezik, zahvaljujem na nagradi i na tome što ste me se setili, i nadam se da ću imati priliku da ponovo dođem u Beograd. Snimio sam više od četrdeset filmova, imam sedmoro dece, i što se mene tiče moj život je ispunjen – izjavio je Saura, praćen ovacijama prepunog gledališta.

Na ceremoniji svečanog otvaranja, čiji su domaćini bili mladi glumci Dragana Mićalović i Slaven Došlo, Fest je podsetio i na one koji su decenijama stvarali magiju srpskog filma, i koji su nas napustili prošle godine – na Dragana Gagu Nikolića, Velimira Batu Živojinovića, Miru Stupicu, Marinka Madžgalja, Milorada Mandića Mandu, Mihaila Zaverla, Krstu Škanatu. Ove legende i dalje žive, jer je film besmrtan.

Do 5. marta, koliko traje ovogodišnji Fest, u svim selekcijama premijerno će biti prikazano 95 filmova, među kojima su i ostvarenja nomonovana za ovogodišnji Oskar i pobednici svetskih festivala, a beogradskoj publici pokloniće se oko 40 filmskih stvaralaca iz sveta i regiona.

Nagrada Ljubiši Samardžiću


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije