Završni glasovi velikog žirija

V. N.

20. 02. 2017. u 09:35

U Vukovoj zadužbini u ponedeljak u 12 sati biće saopšteno ime dobitnika prestižne nagrade "Meša Selimović" koju "Novosti" dodeljuju 29. put

Завршни гласови великог жирија

U VUKOVOJ zadužbini u ponedeljak u 12 sati biće saopšteno ime dobitnika prestižne nagrade "Meša Selimović" koju "Novosti" dodeljuju 29. put. Završavamo objavljivanje izbora žirija u kome je bilo 55 književnih znalaca.


MILAN R. SIMIĆ(Velika Plana)

1. "KNJIŽEVNA RASKRŠĆA: IDENTITET, ANDRIĆ, CRNJANSKI" Zoran Avramović ("Laguna")
2. "ANTROPOLOGIJA ZLA" Bojan Jovanović ("HERAedu")
3."ZIDOVI NA HORIZONTU" Aleksandar Baljak ("Arhipelag")
4. "HRONIKA SUMNJE" Vladislav Bajac ("Geopoetika"))
5. "ĆUTANJA IZ GORE" Mirko Demić ("Agora")

Avramovićeva studija daje odgovor i na važno kulturološko-metodološko pitanje: po čemu se srpska književnost prepoznaje od drugih (ne)evropskih književnosti? Delo koje "podučava mišljenju" napisano podrobno i savesno. Etnolog B. Jovanović objavio je knjigu posvećenu fenomenu zla. Apokalipsa razlaže sva svoja lica, neprestano nam preti, iskazala se i u neobjašnjivim vanumnim zločinama u doba NDH, komunističkog režima, poslednjih balkanskih ratova sve uveravajući nas da su naš svet i vreme metafora strašno bolesne stvarnosti. Srpski aforističari, Baljak je jedan od najostvarenijih, pišu najuspešnije aforizme na svetu. Svet nam priznaje. Nažalost, tako ne misli i srpska književna kritika. Od romana objavljenih prošle godine izdvajaju se rukopisi koje potpisuju V. Bajac i M. Demić.


LJILJANA LUKIĆ(Bijeljina)

1. "HRONIKA SUMNJE" Vladislav Bajac ("Geopoetika")
2. "ANDRIĆEVA LESTVICA UŽASA" Svetislav Basara ("Laguna")
3. "GLASOVI SA GRANICE" Anđelko Anušić (Zavod za udžbenike Istočno Sarajevo)
4. "ĆUTANJA IZ GORE" Mirko Demić ("Agora")
5. "NAPULJSKI DIPLOMATA" Mario Liguori ("Laguna")

V. Bajac ispisuje intimnu povesticu jedne porodice (svoje), ali daje i fresku društvenih zbivanja u određenom periodu (od početka Drugog svetskog rata do naših dana). Ovo je knjiga o idealima i nadama, o sumnjama i zabludama, kao i o nerazumevanju i neshvatanju očeva i sinova. S. Basara zaveštao je srpskoj književnosti još jedno ostvarenje visokog umeća. U ovom romanu staviće pod lupu sve nacionalne svetinje i prerasti u bespoštednu kritiku srpskog, hrvatskog i jugoslovenskog mentaliteta, mitomanije, pa i književne postmoderne orijentacije. Retrospekcijom A. Anušić se vraća u prošlost opisujući život graničara Srba, s obe strane Une i Save. Krvava drama srpskog etnosa, koji mora da se bori za tuđinske interese, pretvara se u tragediju njihovog iščeznuća sa prostora Vojne Krajine. Ovaj roman predstavlja sintezu istorije i pseudoistorije, fakcije i fikcije. Roman M. Demića vezan je za određeni lokalitet (Petrovu goru) i pisac polazi od arhetipskih obrazaca u dočaravanju dalekog vremenskog perioda, te radnja obuhvata vreme od rimskog doba do savremenosti. Moderni romansijerski prosede isijava dovoljnu dozu mističnosti koja osvaja čitaočevu pažnju. M. Liguori, u zanimljivom romanu poredi svoj zavičaj Napulj (Italiju) i Beograd (Srbiju). Tražeći sličnosti i razlike između svoje zemlje i one u koju je došao da živi, zalaže se za saradnju Istoka i Zapada, pri čemu dominantnu ulogu poklanja ljubavi koja spaja ljude.


SVETLANA MILAŠINOVIĆ (Novi Sad)

1. "HRONIKA SUMNJE"Vladislav Bajac ("Geopoetika")
2. "OSMEH NAD GOROM MASLINOVOM" Luka Tripković (Matica srpska)
3. "RAVNOTEŽA" Svetlana Slapšak ("Laguna")
4. "RAŠČARANI SVET" Jelena Lengold ("Arhipelag")
5. "EFEKAT LEPTIRA" Tanja Kragujević (Kulturni centar Novog Sada)


V. Bajac znalački akcenat stavlja na određene vremenske tačke koje su obeležile najpre sudbinu jedne porodice, a onda uticale i na razvoj (odnosno raspad) jednog naroda, društva i kulture, a naposletku i jedne zemlje, oko kojih onda pripoveda jednu interesantnu hroniku o svetsk

oj muzičkoj i filmskoj industriji. Iznenađujuće dobro napisan prvenac L. Tripkovića, jer iza svake napisane reči provejava jedan dobro utemeljen istraživački rad, kako na poljima svetske istorije, tako i na poljima istorije umetnosti, književnosti i kulture. Roman S. Slapšak u modernu srpsku književnost u fokus interesovanja vraća pomalo zapostavljeni ženski princip, jer na jedan duhovit i fino ironičan način priča o sudbini žena u Beogradu za vreme rata u Jugoslaviji. J. Lengold se u nizu priča upušta u jedan zanimljiv dijalog sa svakodnevicom i problemima koje ona nosi, stavljajući ih u jedan dinamičan, a ponegde čak i krimi-zaplet, nudeći nam tako jedan sasvim novi pogled na razrešenje, na prvi pogled, sasvim uobičajenih pitanja. Leptir je u većini kultura simbol transformacije, regeneracije i leta. Upravo tu funkciju ima i u poeziji Tanje Kragujević, s jedne strane je simbol letača koji u letu registruje sve promene vidljive pronicljivom pesničkom oku, dok je s druge strane simbol transformacije tako viđenog sveta u jedan bogati unutrašnji emotivni svet.


ŠEFKET KRCIĆ(Novi Pazar)

1. "HRONIKA SUMNJE" Vladislav Bajac ("Geopoetika")
2. "GORIONIK" Miloš Janković ("Službenik glasnik")
3. "ISKRA" Vidosav Stevanović ("Službeni glasnik")
4. "BOJE TRAGOVA" Sanela Halković ("Divanhana")
5. "SINEKURISTA - JUNAK NAŠEG DOBA" Teo P. Fedorov (Orion Art)

Roman V. Bajca nosi značajnu svežinu u savremenoj literaturi balkanskog duhovnog prostora. Bez daha smo iščitavali 408 strana kreativnog i uzbudljivog teksta o porodičnom izrastanju i raznim dilemama. To je jedno impresivno nostalgično sećanje o nestajanju druge socijalističke Jugoslavije. Prozno delo M. Jankovića sa zapaženim umetničkim i estetskim vrednostima nosi u sebi težnju, mogućnosti izbora i lepote doživljaja. Autor posebno razvija monolog i dijalog koji stvaraju svoj svet odlazaka ka estetskom subjektu. U novom romanu V. Stevanović je posebno anticipirao ratno stanje kroz sudbinu ženskih likova. NJegovo delo pokazuje istinski bol, život i sudbine. Ovo delo svojom humanom antiratnom idejom, promišljanja života žene, zaslužuje pohvale. S. Halković sa brigom i sumnjom, oblači kožu jednog čovek, želeći da oseti kako je njemu kad su mu nad glavom ratovi, siromaštvo, beda, kako je kad je uplašen i sapleten u svom hodu i ponižen. T. P. Fedorov iznosi ispovest raskajanog grešnika, koji se može poimati i kao jedna književna mistifikacija. Knjiga baca svetlo života na egzistenciju jednog našeg sinekuriste od mladosti pa sve do izricanja presude u Međunarodnom tribunalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije