TAKMIČARSKI PROGRAM FESTA: U trci za nagradu 15 ostvarenja iz 12 zemalja

R. R.

17. 02. 2017. u 15:45

ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ ФЕСТА: У трци за награду 15 остварења из 12 земаља

Scena iz filma "Pikova dama"

U Međunarodnom takmičarskom programu u trci za nagradu "Beogradski pobednik" videćemo 15 ostvarenja

OD 95 premijernih filmova na 45. jubilarnom Festu, koji se održava od 24. februara do 5. marta, u Međunarodnom takmičarskom programu u trci za nagradu "Beogradski pobednik" videćemo 15 ostvarenja iz 12 zemalja.

Jednom od najaktuelnijih tema današnjice, terorizmom, bave se filmovi "Crni vetar" Huseina Hasana Alija (Irak, Sirija) i "Lajla M." holandske autorke Mijke de Jong. I dok Ali o zastrašujućoj pošasti našeg vremena govori kroz prizmu ljubavne priče, "Lajla M." daje moderan ženski pogled na islamofobiju koja vlada Evropom, i to iz perspektive mlade i radikalne muslimanke. Iz iranske kinematografije, jedne od vodećih u svetu u poslednje dve decenije, u trku za nagradu na Fest stižu dva ostvarenja - "Inverzija" Behnama Behzadija, koja se bavi preispitivanjem liberalnih ubeđenja mlade žene iz Teherana, i porodična drama "Malarija" Parviza Šahbazija.

Iz Rusije u glavnom takmičarskom programu videćemo "Pikovu damu", dramu o nesvakidašnjoj sudbini žene za kartaškim stolom, slavnog autora Pavela Lungina, i "(M)Učenik" Kirila Serebrenikova, priču o etičkim previranjima jednog mladića. Kao posebno ekscentričan film, Fest najavljuje grčki festivalski i bioskopski hit "Toplotni udar" Argirisa Papadimitropulosa. Tu su i "Eva" izraleskog reditelja Haima Tabakmana, "Hartston" Gudmundura Arnara Gudmundsona (Danska, Island), "Ovi dani" Đuzepea Pičionija (Italija), intrigantni triler "Toril" Lorena Tejsiera (Francuska), kao i slovačko-češko ostvarenje "Učiteljica" Jana Hrebejke.

Film "Crni vetar"


TRI OSTVARENJA IZ REGIONA

REGION u glavnom takmičarskom programu predstavljaju tri ostvarenja - "Noćni život" poznatog slovenačkog autora Damjana Kozolea, a iz Hrvatske stižu triler "Goran" Nevija Marasovića i debitantsko ostvarenje rediteljke Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije