U GODINI kada se navršava 230 leta od rođenja najvećeg reformatora našeg jezika, Kulturno-prosvetna zajednica Srbije je u sredu, 53. put, na svečanosti u Predsedništvu Srbije dodelila Vukove nagrade.

Dobitnici Vukove nagrade za 2016. godinu su kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, teolog Dragan Vukić, OŠ "Braća Aksić" u Lipljanu, dirigent Đorđe Pavlović, istoričar umetnosti i direktor Narodnog muzeja u Čačku Delfina Rajić, profesor molekularne biologije Elizabeta Ristanović, predsednik opštine Aleksandrovac Jugoslav D. Stajkovac, dramska umetnica Ljiljana Stjepanović, likovna umetnica Zagorka Stojanović, dramski pisac Miladin Ševarlić.

Izuzetne Vukove nagrade pripale su gimnaziji "Veljko Petrović" iz Sombora, književniku i naučniku Miodragu Matickom iz Beograda i Narodnom pozorištu iz Užica. Povelja za izuzetne rezultate na planu očuvanja kulturne baštine i širenja kulture dodeljena je Srpskom nacionalnom savetu Crne Gore.

BORBA ZA ĆIRILICU

U NADAHNUTOJ besedi, nazvanoj "Svečarski lavež dok karavani prolaze" predsednik KPZ Srbije Ljubivoje Ršumović je, podsećajući na Vukove reči da je "jezik hranitelj naroda", naglasio da danas Srbija borbu za jezik i ćirilicu ne može dobiti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Užicu.., jer latinica guta ćirilicu.