Najčitaniji Čudan osećaj Orhana Pamuka

M. MIRKOVIĆ

11. 01. 2017. u 20:45

Dodelom priznanja najzaslužnijima za promociju knjige i čitanja obeležen rođendan biblioteke grada Beograda. Za najboljeg izdavača proglašen "Službeni glasnik", a najbolji bibliotekar Vera Petrović

Најчитанији Чудан осећај Орхана Памука

Svi dobitnici nagrade BGB, Foto Ž. Knežević

DAN Biblioteke grada Beograda, koja slavi 86 godina postojanja, obeležen je u sredu uz tradicionalnu dodelu nagrada "Marija Ilić Agapova" i "Gligorije Vozarović", ali i novoustanovljenog priznanja za čitaoca godine.

Najčitanija knjiga stranih autora tokom protekle godine u mreži BGB bila je "Čudan osećaj u meni" Orhana Pamuka ("Geopoetika"). U prvih deset najtraženijih naslova među korisnicima najveće pozajmne biblioteke u Srbiji, našli su se, redom, i: "Kafka na obali mora" Harukija Murakamija ("Geopoetika"), "Pokoravanje" Mišela Uelbeka (Booka), "Vrana" Erika Aksla Sunda ("Samizdat B92"), "Sneško" Jua Nesbea ("Laguna"), "Central park" Gijoma Musoa ("Vulkan"), "Stari grobovi" Tonija Parsonsa ("Laguna"), "Aleja platana" DŽona Grišama ("Evro-Đunti"), "Orhanovo nasleđe" Alin Ohanesjan ("Laguna") i "Svetlo u prozoru" Lusinde Rajli ("Laguna").

Nagrada za najboljeg bibliotekara u 2016. godini, koja nosi ime osnivača Biblioteke grada Beograda, Marije Ilić Agapove, dodeljena je Veri Petrović, koja je karijeru bibliotekara započela 1977. godine u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu, a od 2005. godine je na mestu rukovodioca Odeljenja za matičnu delatnost te biblioteke.

Žiri za dodelu nagrada "Gligorije Vozarović" najboljim izdavačem u protekloj godini proglasio je JP "Službeni glasnik", uz obrazloženje da "nema segmenta čitalačkog interesovanja koji nije obuhvaćen izdanjima 'Službenog glasnika', koji je samo u 2016. godini, za svoja izdanja dobio čak 13 uglednih priznanja, kojima priključujemo novo, sa imenom Gligorije Vozarović". Istoimenu nagradu za najboljeg knjižara u 2016. godini dobila je Marija Janković, knjižar i šef Knjižare "Srpska književna zadruga".

Posetiocima su u sredu predstavljeni i najvažniji rezultati Biblioteke u protekloj godini, od velikoj broja upisanih članova, preko broja naslova kojima je obogaćen fond, otvaranja novog ogranka, renoviranja Rimske dvorane...

NAJČITATELJKE

U ŽELJI da istakne svoje najrevnosnije članove, Biblioteka grada Beograda ove godine je, prvi put, dodelila specijalnu nagradu čitaocima godine. Najaktivnija mlada članica BGB tokom 2016. bila je petogodišnja Nada Lazarević iz Mladenovca, koja je pročitala čak 298 knjiga, dok je odrasli "Čitalac godine" LJiljana Tadić sa Čukarice, koja je prošle godine pozajmila 239 knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pibe

16.01.2017. 10:09

Svih 10 najtrazenijih knjiga pisali su strani autori? Podatak koji vrlo dobro govori o tome dokle smo dosli.