ROMAN "Unutrašnja strana vetra" proslavljenog našeg pisca Milorada Pavića, izdavačka kuća "Dereta" objavila je na engleskom jeziku (The Inner Side of the Wind or The Novel of Hero and Leander), u prevodu Kristine Pribićević Zorić.

Više od četvrt veka je prošlo od kako je Pavić (1929-2009) objavio ovaj "dvostrani" ili "dvopolni" roman, inspirisan mitskom pričom o poznatim antičkim ljubavnicima i njihovoj tragičnoj ljubavi, zbog čega delo i nosi podnaslov "Roman o Heri i Leandru". Poznat po eksperimentisanju i inovativnosti u kompoziciji svojih dela, pisac je i u ovom romanu uspeo da usaglasi kompoziciju i sadržaj tako da se oni međusobno u isto vreme otkrivaju i skrivaju.

Ta postmoderna interpretacija antičkog mita o ljubavi između Here i Leandra, jeste roman-klepsidra koji predstavlja primer vešto osmišljenog i funkcionalno oneobičenog principa kompozicije romana. Mitska priča poslužila je autoru kao polazna osnova u stvaranju romana u kome se dve priče, poput dvoje ljubavnika, dozivaju kroz vreme hrleći jedna drugoj u želji da se dve razdvojene polovine nekad celovitog bića ponovo pronađu i spoje.