Slušao je zov otadžbine

M. N. M.

12. 12. 2016. u 20:30

Predstavljena knjiga zapisa Čedomira Pavića (1882-1914) "S Pacifika na skadarsko blato"

Слушао је зов отаџбине

Popović, Lopičić, Ćorović i Delić

KNJIGA "S Pacifika na skadarsko blato", čiji naslov umnogome sažima sadržaj te životopis autora Čedomira Pavića (1882--1914) u to davno (pred)ratno doba, predstavljena je u ponedeljak u Domu Vojske Srbije. O knjizi u izdanju Matice srpske - Društva članova u Crnoj Gori i o samom Paviću, zaboravljenoj a značajnoj ličnosti srpske kulture, govorili su Tomaš Ćorović, jedan od priređivača knjige (uz dr Krinku Vidaković Petrov i dr Đorđa N. Lopičića), novinar, publicista i bivši diplomata Miloje Popović i profesor Jovan Delić.

Pavićevi zapisi prvi put su bili objavljeni još 1913. u San Francisku, gde je ovaj pesnik, politički delatnik i osvedočeni rodoljub tek kratko poživeo u miru, pre nego što ga je "dozvala" otadžbina zahvaćena balkanskim ratovima. Ipak, Pavić je stigao da ostavi traga i na američkom kontinentu, duž kog je uređivao srpska glasila, istovremeno učeći na prestižnom Berkliju.

- Mir za njega nije potrajao dugo, na vesti o mobilizaciji u našim krajevima Čedomir se sa 120 istomišljenika otisnuo na dug put od San Franciska do luke Bar i dalje do same linije fronta, put koji će on pretočiti u tekst knjige "S Pacifika na skadarsko blato" - podsetio je Ćorović. - Pavić ne pominje pojedinačne junake, koji su mahom bili njegovi poznanici i komšije iz rodnog Šavnika, pa čak ni svog rođenog brata LJubomira, već u prvi plan ističe opšte dobro i univerzalne poruke koje štivo nosi.

I naredni period mira će za Pavića prekratko potrajati, podsetili su u ponedeljak govornici, jer tek što se po završetku balkanskih ratova vratio na Beogradski univerzitet, Čedomir se ponovo odaziva na otadžbinski zov. Svoj samopregorni život je okončao na Mačkovom kamenu, u jednoj od najkrvavijih bitaka Prvog, Velikog rata, a "Politika" je 21. avgusta 1914. objavila naslov: "Čedomir Pavić, još jedna žrtva".


AUTENTIČNO SVEDOČANSTVO

- PAVIĆEVA knjiga, pisana iz prve ruke tokom Prvog balkanskog rata, ali iz specifične perspektive srpskog dobrovoljca iz Amerike, predstavlja autentično i izuzetno svedočanstvo koje pruža uvid u splet pitanja vezanih za Prvi balkanski rat i odnos matica-iseljeništvo - zapisao je o ovoj knjizi profesor dr Aleksandar Petrov.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije