PUBLIKA na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu burnim aplauzom pozdravila je sjajnog glumca Nebojšu Glogovca i ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta posle izvođenja "Hamleta", pozivajući ih na treći, pa na četvrti bis.

Pre četiri stotine godina Hamlet je izgovorio: "Ovo vreme je iskočilo iz zgloba. Prokletstvo je i sram što sam rođen da ga popravljam sam." Ludilo Šekspirovog junaka, taj kobni i uvek lični usud svakog dobrog čoveka pod kapom nebeskom, dok u neizdrživu maticu nepravde i zla sumnja i naspram nje sam stoji - glumački je Olimp na kome se Glogovac ustoličio.

- Zar to nije jako interesantno i ludo, da posle 400 godina ponavljamo isto, da je "ovo vreme je iskočilo iz zgloba"? Izgleda nenormalno i suludo, ali jeste tako, nema jakih koordinata. I dalje se kazna za zlo niti nagrada za dobro ne podrazumevaju. Živi se oduvek u nekom zamešateljstvu kojim drugi diriguju onako kako mi nećemo - kaže Nebojša Glogovac.

A sve je u najnovijem "Hamletu", zahvaljujući dramaturškoj adaptaciji Gorana Stefanovskog, počelo petim činom, predstavom u predstavi: Vlasta Velisavljević (duh Hamletovog oca) daje instrukcije glumcima o pravoj meri glumačkih stvari. Taj dirljivi, dvosmerni omaž jednih drugima nikada nije bio ispunjen tolikim smislom, jer su naspram starog glumca stali: Jasna Đuričić (Gertruda), Nikola Rakočević (Klaudije), Jovana Stojiljković (Ofelija), Goran Šušljik (Polonije), Bojan Dimitrijević (Grobar), Miloš Samolov (Rozenkranc) i Boris Milivojević (Gildenstern), uverljivi tvorci širokog i istinitog Šekspirovog sveta naglavce postavljenog sitnim lažima i izdajama, sve do bratoubistva. To je svet u kome se "vrlina bez prestanka mora izvinjavati poroku"...

"MARIJA STJUART" I "HINKEMAN" ČETVRTE festivalske večeri užička publika videla je predstavu "Marija Stjuart" beogradskog Narodnog pozorišta, u režiji Miloša Lolića. Večeras (petak, 11. novembar), na repertoaru je "Hinkeman" Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Igora Vuka Torbice.

Na opasku da je skromnost i vrline zadržao u situaciji kada je bez sumnje na "glumačkom Olimpu", Glogovac odgovara:

- Naučio sam još na Akademiji da lestvicu moram staviti dovoljno visoko da bih imao za čim da tragam. Može se dogoditi i to da ne mogu baš uvek da je dosegnem, ali je to ipak garancija da ću da trajem i da pokušavam. Zar nije prota Mateja Nenadović rekao da se u dobru ne uzdižemo previše i da u zlu ne propadnemo? Zamislite da mudrosti nema, i da "odlepim"? Života bi ostalo posle toga, ali mene sigurno ne bi bilo.

U svetu moćnika, njihovih poslušnika i kukavica koji se promeniti neće, uverila se publika, ovom "Hamletu" je mesto među najređim biserima: publika je predstavi dala ocenu 4,63. Ostvarenje reditelja Aleksandra Popovskog najozbiljniji je kandidat za prestižne festivalske nagrade u svim kategorijama, uključujući i one za muziku koju potpisuje Kiril Džajkovski i za scenografiju Numena i Ivane Jonke.