KOSOVO i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) održaće se drugi put, pod sloganom "Ovde!", od 11. do 14. novembra u Domu kulture Zvečan.

Publiku očekuje raznovrstan program sastavljen od najznačajnijih ostvarenja novije domaće i strane produkcije uz odličan izbor sinhronizovanih 3D crtanih filmova.

- Nakon uspešnog prvog izdanja KMMFF, uspeli smo i da ove godine predstavimo našoj publici sa Kosova i Metohije najnovija ostvarenja sedme umetnosti - kaže Miroslav Mogorović, direktor Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala. - Program ovogodišnjeg izdanja predstavlja presek savremene srpske filmske produkcije, kao i međunarodne filmove namenjene prevashodno najmlađoj publici i omladini.

Za neko bolje profilisanje festivala u narednim izdanjima, veli Mogorović, očekuju veću podršku države kulturi na prostoru Kosova i Metohije, koja se ne ogleda samo u očuvanju tradicionalnih vrednosti, nego i u podizanju aktuelne kulturne ponude.

- Dok srpske opštine ne dobiju mogućnost stalnog bioskopskog repertoara tokom cele godine, KMMFF festival će biti jedna od retkih mogućnosti da publika odgleda savremeni bioskopski film - dodaje Mogorović, koji ističe da su stanovnici ovih opština tek s vremena na vreme u prilici da pogledaju neki film, te da se i oprema za festivalske projekcije donosi iz Beograda.

Baš zato što je ovo jedna od retkih ako ne i jedina mogućnost da se tamošnja publika upozna sa onim što bi u normalnim uslovima spadalo u redovan bioskopski repertoar, program festivala nije profilisan u pravcu umetničkog filma, objašnjava direktor smotre.

* Žarko Laušević u filmu "Smrdljiva bajka"

Festival, koji se prošle godine održavao u junu, sada je pomeren za novembar i verovatno će prerasti u "jesenju smotru". Otvoriće ga aktuelni bioskopski hit "Jesen samuraja" reditelja Danila Bećkovića, a biće prikazana i druga zapažena domaća ostvarenja kao što su "Dnevnik mašinovođe", "Pored mene", "Vlažnost", "Panama", "Procep" i "Smrdljiva bajka". Publika će svojim glasovima proglasiti najbolji domaći film.

Drugi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival održaće se u organizaciji Evropskog kulturnog foruma, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.


OČUVANjE KULTURE

KORISTEĆI film kao izražajno sredstvo dostupno širokom auditorijumu, festival je tu da podseti na univerzalne vrednosti, prvenstveno na principe zajedništva, ravnopravnosti i solidarnosti, ali i da ukaže na neophodnost očuvanja kulture na Kosovu i Metohiji, kao krucijalnog segmenta jednog društva, smatraju organizatori.