U konkurenciji 42 pesnika, koji su se javili na konkurs za najbolju zbirku poezije objavljenu od oktobra prošle do oktobra ove godine, nagradu "Srboljub Mitić" podelili su ravnopravno Milomir Kragović, za zbirku "Srpske utopije" i Spasoje Joksimović, za knjigu "Veče u Vitaniji". Ovo odlučuje žiri u sastavu Radomir Andrić, Zorka Stojanović i Jovana Jović.

Nagrada je uručena u petak na svečanoj sednici Skupštine opštine Malo Crniće, koja i dodeljuje ovo priznanje.

- Nisu dovoljno iskreni oni koji kažu da nagrade nisu i priznanje i podsticaj - kaže Kragović. - U vreme kada se poezija manje čita, priznanje koje nosi ime velikog srpskog pesnika Srboljuba Mitića je i potvrda da sam svojom knjigom pogodio u metu. A hteo sam da skrenem pažnju dokle smo stigli i kakva nas sve iskušenja čekaju na neizvesnom srpskom putu. Stići će krediti, obnoviće se zemlja ekonomski, ali se moramo mnogo više baviti duhovnim korenima u vreme kada moćnici pokušavaju kosovske tapije da oduzmu. Angažovana poezija je tu da ukaže i upozori. Niko više nema pravo da sedi u zavetrini, čekajući da oluja prođe.

BOLNO ISKUSTVO

U obrazloženju se navodi da Kragovićeva zbirka "nudi specifično iskustvo bolnih i žestokih zaključaka o našem ovovremenom svetu, prepunom smutnji, prepreka iskušenja, ali i traganja za pozitivnim ishodom". Joksimovićeva knjiga je dokaz da "poezija kao sublimat ljudskog duha neprestano vaskrsava, naročito u vremenima koja duhovnim vrednostima nisu naklonjena".