Bračna sreća u grafičkoj noveli

Marina MIRKOVIĆ

30. 09. 2016. u 15:28

Britanski par Meri i Brajan Talbot, svetski čuveni umetnici stripa, glavne zvezde na četrnaestom Međunarodnom salonu u Studentskom kulturnom centru

Брачна срећа у графичкој новели

ČOVEK kog nazivaju kumom savremenog britanskog andergraund stripa - Brajan Talbot - scenarista je i crtač, autor neprebrojnih stripova, grafičkih novela i ilustracija. Od prvih ilustracija objavljenih u časopisu Britanskog tolkinovskog društva pre bezmalo pola veka, te kultne epske sage “Avanture Lutera Arkrajta”, jedne od prvih britanskoh grafičkih novela počete 1978, Brajan je izgradio i održao reputaciju svestranog, kompletnog autora i umetnika.

Pa opet, među brojnim velikim imenima devete umetnosti sa kojima je sarađivao, poput Delana ili Gejmana, imenom i (njegovim) prezimenom se svakako izdvaja - Brajanova supruga, Meri M. Talbot. Reč je o ženi koja je ugled međunarodno priznatog istraživača rodnih, jezičkih i studija moći “batalila” zarad pisanja grafičkih novela, pre svega sa suprugom ali i sa njihovim sinom Alvinom. Merina prva grafička novela nastala u saradnji sa Brajanom, “Ćerke”, osvojila je uglednu nagradu “Kosta” 2013. godine. Upravo ovu grafičku novelu, u srpskom prevodu, osobeni bračni i umetnički par večeras će promovisati u SKC, u okviru 14. Međunarodnog salona stripa.

* Prva grafička novela koju je Meri napisala, Dotter of her Father`s Eyes, na srpskom je upravo objavljena pod naslovom “Ćerke” - o čijim je ćerkama reč?

Meri: - Novela je delimično autobiografska, odnosno donosi priču o mom detinjstvu i vezi sa ocem, koji je pasionirano proučavao DŽejmsa DŽojsa i pisao brojne naučne radove o njemu. Otac DŽojsa, nažalost, nikada nije sreo, ali je sprovodio opsežna akademska istraživanja DŽojsovog života i dela. Praktično je celog života “udisao” DŽojsa, odrasla sam okružena njegovim delima i pričama o tom velikom piscu.

U drugom delu, “Ćerke” govore o samom DŽojsu, te njegovom odnosu sa sopstvenom ćerkom. U stvari, tema ove grafičke novele bi bili različiti pogledi na odrastanje devojčice u devojku i ženu u dvadesetom veku, kroz dve životne priče.

* Koja je Brajanova uloga u toj ličnoj Merinoj “devojačkoj” pripovesti, osim “uloge” zeta i supruga junakinje?

Brajan: - Ja sam njenu priču nacrtao, s tim da je, kako je Meri pomenula, samo prvi deo autobiografski, dok je drugi biografski, bavi se DŽejmsom DŽojsom.

* Da li ste jedinstveni u “stripadžijskom” svetu, kao “porodična manufaktura”, koliko je (ne)uobičajeno raditi, pisati i crtati stripove porodično?

Brajan: - Čuveni strip-autor Robert Kramb, recimo, radi u kolaboraciji sa suprugom Eli, a ima i drugih, manje poznatih...

Meri: - Svakako je prilično neuobičajeno, ali sam uverena i da nismo jedinstven slučaj.

* Meri, da li je suprug “krivac” za to što ste se zarazili stripom, i kako je izgledao prelazak iz akademskog sveta u andergraund, stripsku priču?

Brajan: - To što Meri radi nije andergraund, već mejnstrim!

Meri: - Došla sam do tačke u karijeri u kojoj mi gotovo ništa više nisu značila akademska dostignuća, umorila sam se od naučnog rada. Odjednom sam prestala da predajem, da se bavim svim onim što sam do tada godinama posvećeno radila.

Brajan me je jedne noći sasvim iznenada pitao hoću li da radim s njim, da nešto nacrtam, ili napišem nešto što bi on nacrtao. I tako sam napisala tekst, on je to ilustrovao, i slučajno je to bilo prvo delo koje je dobilo značajniju književnu nagradu, a spada u strip, odnosno grafičku novelu.

* Koje strip-autore vas dvoje najviše cenite?

Meri: - Toliko je sjajnih autora danas... Pozi Simens, Alison Behdel...

Brajan: - Izuzetno cenim ono što radi DŽo Sako, koji je, iako strip-autor, u stvari pravi reportažista. Ono što Sako piše i crta su istinske, “klasične” reportaže u stripu, grafičke novele koje sadrže njegove utiske sa putovanja po, recimo, Palestini ali i mnogim drugim područjima, intervjue sa lokalnim stanovništvom, opise događaja... To su u stvari grafičke novele pisane klasičnim novinarskim, reporterskim stilom. Sjajno. Pomenuti, čuveni Robert Kramb, koji je takođe sa suprugom gostovao na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu, izvršio je na mene ogroman uticaj, čitao sam Kramba od šesnaeste godine i posedujem veliki broj njegovih knjiga.


KARIKATURE KAMERONA I DŽONSONA

* MEĐU vašim dosadašnjim kolaboracijama, Meri, osim ovih sa suprugom, izdvaja se i saradnja sa vašim sinom Alvinom, sa kojim ste potpisali kratki strip Cross: A Political Satire Anthology?

Meri: - Pre izbora u Britaniji napisala sam taj kratki strip, na četiri strane, a naš sin Alvin Talbot ga je nacrtao - sa sjajnim komičnim portretima Dejvida Kamerona, Borisa DŽonsona i drugih britanskih političara. Radio ih je sasvim karikaturalnim stilom i zaista su smešne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije