Pomoć za šest gradova u fokusu

M. A. K.

24. 09. 2016. u 08:55

Potpisivanje ugovora prema rezultatima konkursa Ministarstva kulture i informisanja

Помоћ за шест градова у фокусу

Ministar Vukosavljević sa gradonačelnicima

SA šest gradonačelnika, u čijim će sredinama kulturni život biti obogaćen zahvaljujući podršci dobijenoj na konkursu "Gradovi u fokusu", ugovor je u petak potpisao ministar kulture Vladan Vukosavljević. Pobednik konkursa za podršku godišnjih programa i aktivnosti koje se realizuju u lokalnim samoupravama, je opština Novi Bečej, a finasiraće se i projekti u Kikindi, Zrenjaninu, Kragujevcu, Užicu i Šapcu.

Prema ugovoru koji je potpisao Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, za projekat "Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti", biće izdvojeno gotovo 57 miliona dinara. Tim novcem će biti obnovljena donja sala Doma kulture, tursko-bečejska štedionica, gornji sprat Žitnog magacina, elektronsko uvođenje evidencije u muzeju Glavaševa kuća, kao i Banatski kulturni centar, Narodna biblioteka i još dosta toga.

Kinkida je na konkursu dobila 32 miliona za rekonstrukciju zgrade Manježa, u koju treba da se smesti muzej kolonije "Tera" i sanaciju biblioteke "Jovan Popović", a ugovor je potpisao gradonačelnik Pavle Markov. U Zrenjaninu (ugovor potpisao zamenik gradonačelnika Saša Santovac) će sa 24 miliona biti finansirana rekonstrukcija atrijuma Narodnog muzeja i pozorišta "Toša Jovanović". Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, potpisao je ugovor na 18 miliona za projekat "Kragujevac u fokusu - prva prestonica kulture".

UŽIČKA REPUBLIKA

U OKVIRU šabačkog projekta "Eureka! Otkrili smo Šabac!" sa devet miliona će biti finansirana revitalizacija sinagoge. Užice se među "Gradove u fokusu" svrstalo sa projektom "Užice RES PUBLIKA", za koji su dobili 12 miliona. Za dobijenu podršku gradonačelnik Tihomir Petković zahvalio se ministarstvu, komisiji, ali i prethodnom ministru Ivanu Tasovcu, u čijem mandatu je raspisan ovaj konkurs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije