ČAČAK - Umetnička galerija "Nadežda Petrović" organizuje od 24. septembra do 1. novembra program u znak sećanja na život i delo glumice Sonje Savić (1961-2008) u njenoj porodičnoj kući u Donjoj Gorevnici kod Čačka.

Program pod nazivom "Sonjin septembar", počinje u mesecu rođenja Sonje Savić, a biće organizovan kao deo sadržaja 28. Memorijala "Nadežde Petrović", i predstaviće umetničko delo gumice i prostor Spomen sobe u njenoj porodičnoj kući.

Na predstojećoj likovnoj manifestaciji, 28. Memorijalu "Nadežde Petrović", radove će izložiti 24 umetnika i umetničkih grupa, a svoj rad predstaviće i umetnik Bojan đorđev koji je nekada blisko sarađivao sa Sonjom Savić na postavci pozorišne predstave po tekstu čiji je ona bila koautor.

Rad Bojana đorđeva "Slučaj Barres" je interaktivni scenski događaj i premijerno će biti izveden i snimljen 24. septembra u Domu kulture u Čačku, najavili su organzatori.

Generalna proba te scenske postavke biće izvedena u utorak, 20. septembra u 13.00 časova, u Sonjinoj kući u Donjoj Gorevnici, a kako je najavljeno, đorđev će ustupiti tekst neizvedene pozorišne predstave kao prilog umetničkoj zaostavštini Sonje Savić.

"Imajući u vidu koncept ovogodišnjeg Memorijala, kao i Sonjin autorski rad koji je povezivao alternativno pozorište i video, na ovaj način 'Sonjin septembar' postaje deo Memorijala Nadežde Petrović i simbolično povezuje dve umetnice koje su, svaka u svoje vreme, pomerale granice umetničkog izraza i inspirisale nove generacije umetnika", navodi se u saopštenju Galerije.

Selektori Memorijala, istoričari umetnosti Stevan Vuković i Simona Ognjanović, odlučili su da tema ovogodišnje izložbe bude "Pred sudom".

Memorijal "Nadežde Petrović" svake druge godine organizuje istoimena Umetnička galerija u Čačku, pod pokroviteljstvom Grada Čačka.