NAGRADA "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu sutra će biti uručena u porti crkve u Brankovini akademiku Ljubomiru Simoviću, pesniku, dramskom pisacu i prozaisti. Priznanje valjevske Matične biblioteke "Ljubomir Nenadović", ustanovljeno pre dve godine, pripalo mu je za delo "Do Oba i Huangpua" u izdanju beogradske kuće "Tanesi".

Nagrađena knjiga sadrži dva putopisa - "Ruske crkve i reke" i "Kina: čitanje spaljenih knjiga". Žiri u kome su bili profesori Radivoje Mikić i Mihajlo Pantić i Vladimir Šekularac, urednik časopisa "Putopis" među tridesetak naslova u konkurenciji jednoglasno se odlučio za Simovićevo delo. U obrazloženju su naveli da je reč o "netipičnoj putopisnoj knjizi sa latentnim nanosima esejističkog, ideološkog i antropološkog, koja na jedan poseban način ostvaruje uvid u dve velike i tragične civilizacije, religije, kulture i naroda, kakvi su ruski i kineski, obeleženi tragikom komunizma i njegovim nadrastanjem vrednostima iz kulture i religije".

Sutra uveče će u Valjevskoj gimnaziji biće održano i književno veče Ljubomira Simovića i Matije Bećkovića, a u slavu Ljubomira P. Nenadovića i jubileja - 190 godina rođenja slavnog književnika i putopisca.