OD depoa do krova, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišao je danas radove u Narodnom muzeju, a potom se uputio na gradilište na Ušću, gde su uveliko obnavlja Muzej savremene umetnosti.

U razgovoru sa direktorima institucija koje su više godina čekale na početak rekonstrukcije, izvođačima radova, nadzornim organima, ministar se raspitivao o detaljima ovih građevinskih poduhvata, ali i o mogućim nepredviđenim situacijama koje bi mogle da uspore radnike zaposlene na ovim objektima.

- U ovom trenutku okolnosti su ohrabrujuće, problema nema, ali tokom izvođenja ovako složenih građevinskih zahvata, prema rečima izvođača i nadzornog organa, može da dođe do taktičkih situacije i izazova - rekao je Vukosavljević posle obilaska Narodnog muzeja. - Reč problemi bi trebalo zaboraviti kao pojam. Sigurno će se pojavljivati prepreke, jer zgrada ne može da bude rekonstruisana u skladu sa logičnim principima, od krova ka dole u celom gabaritu, već po vertikalnim fazama. Niko, međutim, ne vidi mogućnost neke ozbiljnije pretnje.

Svi učesnici u obnovi zdanja površine 11.300 kvadratnih metara, posvećeni su, fokusirani i odlučni da posao bude završen na vreme, istakao je ministar. Vukosavljević nije želeo da precizira tačan datum otvaranja, ali je najavio da bi građevinski radovi trebalo da budu gotovi do kraja januara 2018, a potom stalna postavka useljena do maja ili juna.

ZGODNA TAČKA KADA smo bili na krovu Narodnog muzeja, zapazio sam jednu zgodnu tačku sa koje ministar kulture može da se baci u Vasinu ulicu ukoliko ne budu ispoštovani rokovi - našalio se Vladan Vukosavljević.

- Sticajem raznih okolnosti, u koje neću da ulazim, suočili smo se sa brukom da jedna od naših najznačajnijih ustanova kulture bude izložena zastoju u radu i zatvorenosti u ovom dugom periodu - naglasio je. - Ovo je svojeveremeno bila i Hipotekarna banka, pa svi mi koji smo odgovorni za proces rekonstrukcije, simbolično imamo hipoteku te ogromne odgovornosti da sve bude završeno kako je rečeno.

Na Ušću je Vukosavljević, posle razgovora sa v. d. direktora Slobodanom Nakaradom, predstavnicima izvođača i nadzora, istakao da je rok za kompletno okončanje radova na MSU, do juna 2017. - vrlo razuman.

- Idealno bi bilo, bez obzira na to što će radovi biti završeni i postavka uneta ranije, da svečano otvaranje bude upriličeno 20. oktobra sledeće godine, što ima simboličan značaj, jer je na taj dan 1965. zvanično otvoren ovaj za to doba impozantan muzej - zaključio je ministar kulture i informisanja. - Na Dan oslobođenja, Beograd će se ponovo ukrasiti svojim draguljem.


EKSPONATI NA SIGURNOM

DANAŠNjA poseta ministra Vukosavljevića dala je novi podsticaj i energiju da krenemo dalje sa punim elanom, uz saradnju svih zaposlenih, ali i onih koji su dobili mogućnost da izvode i nadziru radove na ovom izuzetnom objektu - rekla je Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja. - Eksponati su trenutno u potpuno odvojenom delu muzeja, koji nije dostupan i pristupačan na bilo koji način i potpuno je izolovan.