RODNA Ćuprija ovoga septembra će 35. put organizovati dane sećanja na Dušana Matića (1898-1980), našeg značajnog pesnika, nadrealistu, profesora, intelektualca i poslednjeg domaćina jednog beogradskog književnog salona. "Matićevi dani" počeće u 18 sati u Muzeju "Horeum Margi Ravno" otvaranjem izložbe "Dušan Matić u nadrealizmu", beogradskog Muzeja savremene umetnosti.

Postavka čiji je autor Aleksandra Mirčić, kustos MSU, rasvetljava Matićevu ulogu u nadrealističkom pokretu, kroz radove objavljivane u avangardnim časopisima u drugoj i trećoj deceniji 20. veka, ali i arhivski materijal koji se čuva u Legatu Marka Ristića u Arhivu SANU. Dušan Matić se avangardi pridružuje već u časopisima "Zenit" i "Putevi" , odmah posle povratka iz Pariza gde je studirao filozofiju. Uz Rastka Petrovića, Marka Ristića i Aleksandra Vuča uređivao je "Svedočanstva".

- Ključno za sve pripadnike našeg nadrealizma je bilo to što su se zbog izbijanja Prvog svetskog rata svi školovali u Francuskoj, gde su došli u dodir sa novim stremljenjima i pogledima na svet, upoznali sa psihoanalizom, Frojdovim učenjima, ali i sa Andre Bretonom - kaže za "Novosti" Aleksandra Mirčić. - Matić je bio najstariji i on se prvi susreo sa Bretonom i potpisao nadrealistički manifest "Revolucija pre svega i uvek". Ono po čemu se razlikovao od ostalih je i to što je do kraja života ostao nadrealista po moralu. Dao je i izuzetan doprinos teoriji ovog umetničkog pravca kod nas.

PESNIČKI ŠAL ZA nagradu "Matićev šal", koja se dodeljuje najboljem mladom pesniku starosti do 27 godina za prvu objavljenu zbirku pesama, prijavilo se 10 pesnika iz Srbije. Žiri će odluku o dobitniku ove značajne književne nagrade doneti do 10. septembra.

Jubilarnu manifestaciju njemu u čast će, prema rečima direktorke Narodne biblioteke "Dušan Matić" iz Ćuprije Gordane Marković, pratiti još neke novine:

- Prvi put ćemo imati književno veče na kome će biti predstavljen Matićev opus, a novina je i izložba slika kojom zatvaramo manifestaciju. Planiramo i objavljivanje zbornika radova sa okruglog stola, na kome će učestvovati 15 književnika, književnih kritičara i naučnika.

Na programu će, do 14. septembra, biti i pozorišna predstava "Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo", predstavljenje knjige Radovana Popovića "Priča o Dušanu Matiću", koncert kamernog orkestra "Gudači svetog Đorđa".