Odlazak Katarine Obradović

M. N. M.

05. 09. 2016. u 20:44

Primabalerina, baletski pedagog i balet-majstor Katarina Obradović, koja je ostavila neizbrisiv trag u razvoju i afirmaciji baletske umetnosti kod nas, preminula je u Beogradu

Одлазак Катарине Обрадовић

PRIMABALERINA, baletski pedagog i balet-majstor Katarina Obradović, koja je ostavila neizbrisiv trag u razvoju i afirmaciji baletske umetnosti kod nas, preminula je u Beogradu.

Umetničko stvaralaštvo Katarine Obradović neraskidivo je vezano za Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, kome je posvetila gotovo ceo život i karijeru.

Školovala se u baletskoj školi "Lujo Davičo", usavršavala u Moskvi i kod Gzovskog u Parizu, a uz to završila i studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, te formirala umetnički profil širokog spektra i obrazovanja. Posle završene karijere primabalerine 1970, nastavlja umetnički rad kao pedagog - repetitor baleta i asistent domaćim i stranim koreografima. Od 1965. do 1969. godine bila je šef Baleta Narodnog pozorišta, a 1997. stiče zvanje balet-majstora.

Katarina Obradović će biti sahranjena na Novom groblju u Beogradu, 6. septembra. Opelo počinje u 12.30, a sahrana u 13 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije