Branimo se od starleta

J. SIMIĆ

10. 08. 2016. u 13:00

Bojan Panaotović, direktor KCNS, o značaju promovisanja kulture. Ukazujemo na značaj duhovnosti i morala

Бранимо се од старлета

FOTO: D. DOZET

KULTURA u najuzvišenijem smislu te reči mora da bude dostupna svima, naročito u ovo vreme ekspanzije šunda i rijalitija - kaže za "Novosti" poznati novinar, sociolog i publicista Bojan Panaotović, koji je nedavno dobio mandat da Kulturni centar Novog Sada vodi u naredne četiri godine.

Panaotović je prošle godine, posle iznenadne ostavke direktora Andreja Fajgelja dobio v. d. funkciju i zadatak da ugasi "požar" u KCNS, i vrata ove institucije, sa tradicijom dužom od šest decenija, još šire otvori za sve poklonike kulture.

- Sve je brojnija publika koja posećuje naše tribine, na kojima gostuju vrhunski umetnici, profesori, analitičari, geopolitičari sa svojim viđenjima problema kojima je bremenito društvo u našoj zemlji, regionu i svetu - naglašava Panaotović.

Publike bi, dodaje direktor KCNS, bilo još više kada bi načinio ustupak dovodeći neku pop ili folk zvezdu, ali to nije cilj KC.

- Možda više nego ikada, institucije kulture imaju odgovornost da ukazuju na značaj duhovnosti, obrazovanja i morala, a to je i naš cilj bez obzira na činjenicu da je kulturni dinar tako "tanak" - naglašava Panaotović.

KCNS će uz podršku gradske vlasti nastaviti da neguje festivale: "Infant", "DŽez festival", "Proze fest", književne tribine... Novina će biti predstojeća konferencija o regionalnoj stabilnosti uz učešće renomiranih kulturologa i istoričara iz regiona koji će uputiti potrebu za pomirenjem i dobrosusedskim odnosima.

- U situaciji kada imamo kontinuiranu tenziju u regionu, protestne note, podizanje spomenika ubicama ambasadora, mislim da je preka potreba da iz Srbije i Novog Sada, ode poruka o potrebi da se zakopaju aveti prošlosti.


POREZ NA ŠUND

PANAOTOVIĆ je prošle godine inicirao peticiju za oporezivanje šunda. Istina, šund još nije oporezovan, ali, po njegovim rečima, treba istrajati u toj borbi:

- Nije to samo naš fenomen. Kim Kardašijan je najpopularnija ličnost u savremenoj masovnoj kulturi, mnogi znaju više o njoj nego o Šekspiru. Mi smo nacija Milankovića, Tesle i Crnjanskog i ne smemo da dozvolimo da ih zasene starlete

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije