Dan Gavrila Principa

V. V. S.

25. 07. 2016. u 12:31

Izdavačko preduzeće "Princip" i Izdavačko preduzeće "Prosveta" odlučili su da ustanove Dan Gavrila Principa, koji će se obeležavati svake godine na dan Gavrilovog rođenja 25. jula

Дан Гаврила Принципа

IZDAVAČKO preduzeće "Princip" i Izdavačko preduzeće "Prosveta" odlučili su da ustanove Dan Gavrila Principa, koji će se obeležavati svake godine na dan Gavrilovog rođenja 25. jula.

Odluka je doneta na sastanku Inicijativnog odbora za ustanovljenje Dana Gavrila Principa, koji sačinjavaju akademik profesor doktor LJubodrag Dimić, Dragan Milenković, generalni direktor IP "Prosveta" i Predrag Jeremić, direktor Izdavačke kuće "Princip".

Tim povodom, Inicijativni odbor je odlučio da povodom prvog Dana Principa (koji će se obeležiti 25. jula 2017. godine), raspiše konkurs za pisane radove mladih do 28 godina iz oblasti jezika i književnosti i istoriografije.

Radovi treba da afirmišu vrednosti naraštaja kome je pripadao Gavrilo Princip: sloboda, patriotizam, ljubav, poštovanje ljudskih prava, nemirenje sa nasiljem, želja za obrazovanjem, želja za napredovanjem. Najbolji radovi biće nagrađeni i objavljeni. Konkurs će biti raspisan početkom sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Novica

25.07.2016. 23:48

Lijep gest, mada mislim da je trebalo uzeti (i) 28. april, dan njegove smrti iz prakticnih razloga jer je u toku ll polugodista skolske godine i kada je obiljezavanjem moguce obuhvatiti ucenike u skolama.

Revizor protiv EU

27.07.2016. 09:06

Gavrilo Princip je učinio to što je učinio, i izgleda da pravi motivi, pozadina čitavog događaja, i posledice koje je taj čin imao po srpski narod, ne samo tada već i do današnjih dana, nisu važniji od mita o tobožnjem herojstvu.