TREĆI međunarodni pozorišni festival "Novi Tvrđava teatar" počinje u nedelju u Čortanovcima i u narednih šest dana ponudiće publici pod otvorenim nebom sedam predstava iz Srbije, Hrvatske i BiH: po izboru umetničkog direktora i predsednika Saveta festivala Vide Ognjenović.

U selekciji naše poznate književnice i rediteljke našla su se ostvarenja najznačajnijih rediteljskih imena iz okruženja (Aleksandra Popovskog, Olivera Frljića, Dina Mustafića), ali i onih pred kojima je budućnost u kojoj će ime tek da steknu - studenata glume.

- Raznovrsnost je, po mom mišljenju, jedan od važnih kriterijuma za sastavljanje repertoara. Jedna ili dve predstave su ovog puta, nažalost, izostale zbog materijalnih imperativa, što nam nije bilo nepoznato ni u boljim vremenima, a kamoli danas - kaže za "Novosti" Vida Ognjenović.

Na konstataciju da se svake godine, u doba festivalskog "špica", u javnosti postavi pitanje imamo li i previše festivala u vreme oskudice, naša sagovornica kaže:

- Počnimo da se pitamo da nam nije previše kladionica i kockarnica, da nam nije previše zabavnih vašara i razbibriga kojom se anesteziramo pred saznanjem da lagano postajemo kulturni Bangladeš! Mnogo je lakše i jednostavnije ukidati festivale nego istraživati načine na koje se materijalna oskudica ne očituje najpre u kulturi, odnosno - ona se kod nas u kulturi prosto podrazumeva u svako vreme.

"PRIČA O VOJNIKU" PODIŽE ZAVESU FESTIVALSKU zavesu u nedelju uveče podiže predstava "Priča o vojniku" Gaja Vacmana, sledi Piaf Marche Novosadskog pozorišta, a potom "Art" Jasmine Reze (u režiji Miljana Prljete) i produkcija "Tri za groš". Predstave "Biti ili ne biti" i "Simpatija i antipatija" (po delima Šekspira i Nušića) izvode studenti u klasi profesora Božidara Đurovića i Vide Ognjenović. U Čortanovce iz Zagreba dolazi i "Jazavac u Kerempuhu" (autorski projekat Olivera Frljića), a iz Sarajeva "Naš razred", u režiji Dina Mustafića. Festival zatvara "Duh koji hoda" Dejana Dukovskog (u postavci Aleksandra Popovskog) i izvođenju SNP-a.

Inače, "Novi Tvrđava teatar" je festival takmičarskog karaktera, a nagrade će biti dodeljene u kategorijama - najbolja predstava, režija, muška i ženska uloga i specijalna nagrada. Ovo festivalsko izdanje, inače, obeležiće i neki budući glumci, koji će možda jednog dana dostići popularnost i umeće Nade Šargin, Ivana Bosiljčića, Igora Đorđevića ili Slobodana Stefanovića. Svi oni su svoja prva umetnička znanja i korake stekli upravo u klasi Vide Ognjenović.


Šta je najvažnije što im je profesorka govorila?

- Prezirite sve vrste prevara i u životu, i u glumi, i u ljubavi. Glumca varalicu otkrije publika, čoveka varalicu otkrije policija, ljubavnika varalicu otkrije sopstvena praznina...

Eto, vidite da su me poslušali. Postali su dobri glumci, a u dobroj glumi nema obmana. O ostalom da i ne govorimo.

Uporedo sa radom na festivalu iz pera Vide Ognjenović nastaju novi roman i dramski tekst. Tim povodom kaže:

- Ne znam da li ću roman završiti do Sajma, mada bih volela, a dramski tekst ostavljam posle toga. Imam već konture, ne bi mi mnogo trebalo da dovršim.