Misteriozna galska lepotica

R. Radosavljević

01. 07. 2016. u 11:36

Мистериозна галска лепотица

Katrin sa ćerkom Kjarom Mastrojani

Katrin Denev, francuska glumica koja je ostala simbol erotičnosti, intelektualnosti, nova je dobitnica nagrade “Limijer”

JEDNA od najvećih glumačkih zvezda francuskog i svetskog filma, Katrin Denev, novi je laureat prestižne nagrade “Limijer” za životno delo, koja će joj ove godine biti dodeljena na istoimenom festivalu u Lionu.

Nekadašnja lepotica iza koje stoji više od stotinu uloga, biće i prva žena koja će dobiti ovo visoko priznanje - pre nje “Limijer” su dobili Martin Skorseze, Pedro Almodovar, Kventin Tarantino, Ken Louč, Žerar Depardje, Miloš Forman i Klint Istvud. Diva koja je sarađivala s kultnim rediteljima i čija slava neprestano traje, 22. septembra imaće 73 godine, ali je do danas ostala simbol erotičnosti, intelektualnosti i oslobođene heroine.

Od prvog filma, ljubavne drame “Šernbrunški kišobrani” iz 1964, kada ju je lansirao reditelj Žak Demi, Katrin Denev ostala je jednako posebna, misteriozna i privlačna za publiku širom sveta. Ostvarila je fascinantne uloge u produkcijama autorskog filma, koji su postali klasici - “Lepotici dana” i “Tristani” Luisa Bunjuela, “Sireni Misisipija” i “Poslednjem metrou” Fransoa Trifoa, “Odbojnosti” Romana Polanskog, “Indokini” Režisa Varnijea, “Plesu u tami” Larsa fon Trira, “Osam žena” Fransoa Ozona... Nagrađivana je u Berlinu, Veneciji, Kanu... Francuska akademija dodelila joj je dva “Cezara”, od Evropske filmske akademije dobila je priznanje za životno delo 2013. Tu je i nagrada Linkoln centra “Čarli Čaplin”, a imala je i jednu nominaciju za Oskara.

Ipak, kako je izjavljivala tokom višedecenijske karijere, nikada nije preterano čeznula za priznanjima.

- Nisam mnogo volela nagrade. One nam čine zadovoljstvo u trenutku, ali zaista ničemu ne služe. Nijedan glumac nije postao bolji posle nekog priznanja!

Američki magazin “Luk” godinama je izdvajao kao najlepšu i najelegantniju ženu sveta, bila je lice za parfem “šanel” i muza modnog kreatora Iv-Sen Lorena, a jedna je od retkih francuskih glumica koja se nalazi u holivudskom “Holu slavnih”.

Sa Džonom Malkovičem u "Manastiru"

Privatni život Katrin Denev ostao je nedokučiv za javnost, i svih ovih godina njena intima uspela je da se održi kao “zatvorena knjiga”.

Živela je sa rediteljem Rožeom Vadimom, s kojim ima sina, a zatim je bila u kratkom braku sa engleskim fotografom Dejvidom Bejlijem. Veza sa Marčelom Mastrojanijem, koja je započela 1974. u Parizu, na snimanju filma “To se događa samo drugima”, ostala je simbol jedne od najvećih ljubavi 20. veka. Veliki italijanski i svetski glumac, neprevaziđeni “latinski ljubavnik”, ipak se nikada nije razveo od svoje supruge, iako je u vezi sa Katrin Denev dobio ćerku Kjaru Mastrojani. Ta dirljiva melodrama trajala je do njegove smrti - Mastrojani je preminuo 1996. u Parizu, mada je njihova veza okončana dve decenije ranije, ali Katrin nikada javno nije govorila o ljubavi svog života.

Ljudi znaju da sam jaka, ali moji bliski prijatelji isto tako znaju da me je vrlo lako povrediti, i da samo naizgled imam snage da se distanciram od onoga što se događa u mom životu i oko mene”.

Arhetipska galska lepotica čije je pravo ime Katrin Fabjen Dorle, poslednju svetsku premijeru imala je prošle godine u Kanu, u filmu “Uzvišena glava” rediteljke Emanijel Berko, koja je otvorila festival.

OTVARANjE FESTA

KATRIN Denev bila je gost Beograda 2005, kada je u Sava centru svečano otvorila 33. Fest. Festival je započeo filmom “Vremena se menjaju” Andrea Tešine, u kojem je igrala sa Žerarom Depardjeom. Ikona francuskog filma izjavila je tada da je oduševljena našim gradom, gostoprimstvom, ljubaznošću i toplinom ljudi, a posebno našim kulinarskim specijalitetima. Ali, i da u Francuskoj više nema istinskih zvezda:

Zvezda je neko ko bi trebalo da se što manje pokazuje, da se trudi da bude diskretan i ostane u pozadini, a danas su važnije promocije u medijima, nego sam film. Ne pripadam tom svetu, nisam mu nikad pripadala.”


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije