Novi rok za obnovu Golupca

D. NOVKOVIĆ

29. 06. 2016. u 20:53

Potpisivanjem memoranduma o saradnji, EU spremna da i dalje finansira rekonstrukciju tvrđave. Kraj radova sada je produžen je za godinu i po

Нови рок за обнову Голупца

Probijen tunel za novu saobraćajnicu

IAKO radovi na rekonstrukciji srednjovekovnog Golubačkog grada, vredni 6,6 miliona evra, uveliko kasne, Evropska unija spremna je da ih i dalje finansira. To je precizirano Memorandumom o saradnji, koji su u sredu u Golupcu potpisali potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić i direktor Austrijske razvojne agencije (ADA) Klaus Kaper. Potpisivanje ovog sporazuma znači da će Evropska unija povući oko milion evra neutrošenih sredstava, jer tako nalažu njena pravila, ali će neophodan novac obezbediti iz drugih izvora.

- Austrijska razvojna agencija obezbediće nam 800.000 evra, što je dovoljno za radove do 30. aprila naredne godine, nakon čega ćemo, uz pomoć Evropske komisije, iz IPA fondova dobiti 2,1 milion evra, kako bi se kompletni radovi završili do 15. decembra 2017. godine - rekao je ministar LJajić. On je naveo da je kompletna obnova Golubačkog grada trebalo da se završi 22. jula, ali je došlo do kašnjenja zbog projektno-tehničke dokumentacije i zbog problema koji su iskrsli tokom izvođenja radova.

Direktor ADA agencije, Klaus Kaper, istakao je da je do sada završena prva faza obnove i da sada počinje naredna.

DANI DUNAVA DELEGACIJA EU obišla je i Veliko Gradište, gde je završena izgradnja vodopostrojenja na Srebrnom jezeru koje je finansirala EU, sa 4,5 miliona evra. Reč je o postrojenju koje će obezbediti vodu za 25.000 žitelja, ali i za oko 500.000 turista, koliko ih preko godine boravi u Velikom Gradištu.

- Golubački grad je najvažnija tvrđava na Dunavu, pa je zato važna i njena obnova, koja će umnogome promeniti istočnu Srbiju - istakao je Kaper.

Od planiranih radova, do sada su završeni gradnja obaloutvrde i vizitorskog centra, probijen je i tunel, kroz koji će od 11. jula krenuti nova saobraćajnica, pa vozila više neće prolaziti kroz samu tvrđavu. Preostali su radovi na obnovi bedema tvrđave i njenih deset kula i gradnja kompletne infrastrukture.

U kompleksu Golubačkog grada, koji predstavlja jednu od sedam dunavskih tvrđava u Srbiji, nakon rekonstrukcije izgradiće se komercijalni sadržaji, kao što su: amfiteatar sa 250 mesta, pristanište za kruzere, hotel i bungalovi, restorani... Radi nadgledanja radova na obnovi tvrđave i kasnijeg upravljanja celim istorijsko-turističkim kompleksom, koji se prostire na 23 hektara, država je osnovala preduzeće "Tvrđava Golubački grad" DOO. Posle kompletnog uređenja i izgradnje svih dodatnih sadržaja, opština Golubac očekuje da će se ovde otvoriti više od 100 radnih mesta i da će od turističkih poseta godišnje zaraditi oko pola miliona evra.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Vlada

30.06.2016. 09:34

Radovi kasne zbog nepotpune tehničke dokumentacije, jer bez nje nije bilo moguće izvoditi radove na većem delu tvrđave. Minitarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je izdvojilo dodatna sredstva za dopunu tehničke projektne dokumentacije.Sredstva od 6,5 miliona evra koje je izdvojila EU nisu u potpunosti potrošena, Zbog administrativnih razloga (pravila EU) sredstva koja nisu iskorišćena se vraćaju u budžet EU. Austrijanci su sada uskočili da finansiraju nastavak radova.

ana savin

30.06.2016. 10:24

@Vlada - Radovi na tvrđavi kasne zbog lošeg izvođača Ornamenta, i lošeg vođenja ukupnog projekta od strane ADE i nadzora. Koliko sam obaveštena plaćali su se unared neizvedeni radovi na tvrđavi a kako i koliko ostaje da utvrdi finansiska policija jer je očito da se radilo na veoma neobičan način. možda ćete Vlado biti tada u prilici da nam predočite metode kojima ste se služili

Vlada

30.06.2016. 11:26

@Vlada - Po vašem pisanju vidi se da niste dobro upućeni. Radovi se isplaćuju po izvedenim situacijama. Ne znam zašto se služite lažima i insinuacijama. Zašto je onda Ministarstvo turizma platilo da se projektna dokumentacija dopuni? Zašto bi dopunjavali nešto što je dobro, ako je dobro? Očigledno da nije. O tome postoji i dokument Zavoda za zaštitu spomenika u kojem piše šta je sve falilo ili bilo loše u dokumentaciji. Podosta dug spisak.

Žika

01.07.2016. 11:04

@Vlada - "Radovi kasne zbog nepotpune tehničke dokumentacije"! Vlado, ovo je budalaština. Radovi su završeni. Piše na tabli tvrđave da je rok 25. april 2016. Pa mi gledamo onih 5-10 radnika već dve godine kako ništa ne rade. Jel to zbog tehničke dokumentacije?? Pa tako može da se radi svaki posao i bez ikakve dokumentacije - mazneš avans i kažeš da nema dokumentacije i čekaš kraj, a možda i dodatne pare i dodatno vreme. Potplatiš koga treba i miran si. Korupcija je kao kancer - izjeda sve.

ana

04.07.2016. 19:19

@Vlada - Rok je istekao i sledi okončana situacija pa će sve biti jasno. Zabrinjavaa vest da će i kad dođu nova sredstva radove dobiti isti izvođač i ako se to dogodi onda zbogomiluzijo da se u slučaju >Golipca nože ištapošteno uraditi. tada bi nadajmo se bilo i glavnim akterima donacije bilo jasno da se radi i najobičnijam lopovluku i bezakonju Sirota tvrđava

Istina

30.06.2016. 09:56

Rusi nam daju vise ali se to ne objavljuje. Treba da ima budemo vecno zahvalni sto su pristali da im poklonimo NIS i nalazista gasa i nafte.

Ljajić kao Putin

30.06.2016. 11:21

Ovo je odličan potez ministra! Iz cele priče o donaciji EU za obnovu tvrđave Golubac je jasno da je na delu izuzetno loše upravljanje projektom, manipulacija i uvezanost ADE, stručnog nadzora i izvođača. Zbog toga posle isteka roka nijedan objekat nije završen. Pošto neko očito tačno zna koliko je para ADA ilegalno skrenula ka sebi, ministar Ljajić se ovde poneo kao Putin prema svojim tajkunima, pa je ovim memorandumom ADA kažnjena i naterana da pare legalno vrati na gradilište! Bravo!

BG

30.06.2016. 15:38

U Velikom Gradistu na Srebrnom jezeru je zavrsena izgradnja vodopostrojenja koji je finansirala EU sa 4,5 miliona Eura ?! U Golupcu jos nije ni pola uradjeno a finansia opet EU sa 6 miliona Eura ..??! I kome jos nije jasno da ovde ima lopovluka i prekomerenog javasluka jer dok se ne pociste ovi sto su sve i svasta potpisivali, pristajali i obecavali a jedva delic uradili, tu nece biti skorog zavrsetka ! Sad "smeta" projektna dokumentacija, kad se grabio posao sve je bilo OK...sve je jasno .