IAKO radovi na rekonstrukciji srednjovekovnog Golubačkog grada, vredni 6,6 miliona evra, uveliko kasne, Evropska unija spremna je da ih i dalje finansira. To je precizirano Memorandumom o saradnji, koji su u sredu u Golupcu potpisali potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktor Austrijske razvojne agencije (ADA) Klaus Kaper. Potpisivanje ovog sporazuma znači da će Evropska unija povući oko milion evra neutrošenih sredstava, jer tako nalažu njena pravila, ali će neophodan novac obezbediti iz drugih izvora.

- Austrijska razvojna agencija obezbediće nam 800.000 evra, što je dovoljno za radove do 30. aprila naredne godine, nakon čega ćemo, uz pomoć Evropske komisije, iz IPA fondova dobiti 2,1 milion evra, kako bi se kompletni radovi završili do 15. decembra 2017. godine - rekao je ministar Ljajić. On je naveo da je kompletna obnova Golubačkog grada trebalo da se završi 22. jula, ali je došlo do kašnjenja zbog projektno-tehničke dokumentacije i zbog problema koji su iskrsli tokom izvođenja radova.

Direktor ADA agencije, Klaus Kaper, istakao je da je do sada završena prva faza obnove i da sada počinje naredna.

DANI DUNAVA DELEGACIJA EU obišla je i Veliko Gradište, gde je završena izgradnja vodopostrojenja na Srebrnom jezeru koje je finansirala EU, sa 4,5 miliona evra. Reč je o postrojenju koje će obezbediti vodu za 25.000 žitelja, ali i za oko 500.000 turista, koliko ih preko godine boravi u Velikom Gradištu.

- Golubački grad je najvažnija tvrđava na Dunavu, pa je zato važna i njena obnova, koja će umnogome promeniti istočnu Srbiju - istakao je Kaper.

Od planiranih radova, do sada su završeni gradnja obaloutvrde i vizitorskog centra, probijen je i tunel, kroz koji će od 11. jula krenuti nova saobraćajnica, pa vozila više neće prolaziti kroz samu tvrđavu. Preostali su radovi na obnovi bedema tvrđave i njenih deset kula i gradnja kompletne infrastrukture.

U kompleksu Golubačkog grada, koji predstavlja jednu od sedam dunavskih tvrđava u Srbiji, nakon rekonstrukcije izgradiće se komercijalni sadržaji, kao što su: amfiteatar sa 250 mesta, pristanište za kruzere, hotel i bungalovi, restorani... Radi nadgledanja radova na obnovi tvrđave i kasnijeg upravljanja celim istorijsko-turističkim kompleksom, koji se prostire na 23 hektara, država je osnovala preduzeće "Tvrđava Golubački grad" DOO. Posle kompletnog uređenja i izgradnje svih dodatnih sadržaja, opština Golubac očekuje da će se ovde otvoriti više od 100 radnih mesta i da će od turističkih poseta godišnje zaraditi oko pola miliona evra.