Dejan Tiago Stanković i Mićo Cvijetić dobitnici Ćopićeve nagrade

B. ĐORĐEVIĆ

subota, 28. 05. 2016. u 06:20

Дејан Тиаго Станковић и Мићо Цвијетић добитници Ћопићеве награде

Prva nagrada za Tiaga Stankovića

Roman Dejana Tiaga Stankovića "Estoril" i knjiga pesama Mića Cvijetića "Svet i kuća" zaslužili su ovogodišnje nagrade Zadužbine Branka Ćopića, u kategorijama proze i poezije

ROMAN Dejana Tiaga Stankovića "Estoril" ("Geopoetika") i knjiga pesama Mića Cvijetića "Svet i kuća" (SKZ) zaslužili su ovogodišnje nagrade Zadužbine Branka Ćopića, u kategorijama proze i poezije. Takvu odluku doneo je Upravni odbor Zadužbine koji čine akademici Svetozar Koljević (predsednik), Milosav Tešić (potpredsednik), Matija Bećković, Dušan Kovačević i Nada Milošević Đorđević.

- Ovo mi je prva nagrada u životu i prva zvanična potvrda mog rada. Odličan je osećaj. Posebno kad imaš 50 godina. Mislim da od danas sebe mogu smatrati piscem, a ne više čovekom koji voli da piše - kaže, za "Novosti", Stanković. - Posebno je lepo što priznanje nosi ime Branka Ćopića, a dodeljuje ga SANU, čiji su članovi bili i jesu pisci čija sam dela preveo. I likovi iz "Estorila" su sudbinski povezani sa SANU. Jovan Dučić je bio njen član, a Miloša Crnjanskog je davne 1930. SANU nagradila za "Seobe".

Glavni junak nagrađenog Stankovićevog romana je hotel "Palasio Estoril" nadomak Lisabona, koji je tokom Drugog svetskog rata, zahvaljujući portugalskoj neutralnosti, bio centar nekih od sudbinskih događaja po Evropu i svet. "Palasio" je, po autorovim rečima, bio zbeg za bogate i špijunsko gnezdo, kao iz filma "Kazablanka". Posle rata u njemu su odsedali svrgnuti kraljevi i filmske zvezde, a sam hotel je glumio u filmu Džejmsa Bonda "U tajnoj službi Njenog veličanstva".

Ova knjiga, na čijim stranicama se sreću i Egziperi, Dučić, Crnjanski i Duško Popov, po mišljenju članova žirija, ima zanimljiva obeležja istorijskog, kriminalističkog, društvenog i filozofskog romana, koji se s ironičnim akcentima i raznim literarnim asocijacijama, odlikuje izuzetnom obradom "internacionalne" teme.


DUHOVNE SRODNOSTI SA BRANKOM

NARAVNO da me vest o nagradi, koju sam priželjkivao, ali ne u to i previše verovao, posebno obradovala. U najmanju ruku, iz dva razloga.

Prvo, što nosi ime Branka Ćopića, a drugo - što je odluku o njoj doneo eminentni žiri sastavljen od glasovitih imena, ljudi koje ponaosob posebno cenim - kaže, za "Novosti", Mićo Cvijetić.

- Moja pesnička knjiga "Svet i kuća", smatram, u dobroj meri ima duhovne i poetičke srodnosti sa Brankom, piscem naših tuga i vedrina, crnih slutnji poraza i gubitaka.

U zbirci "Svet i kuća" Cvijetić, po oceni Odbora, priziva rane devedesete godine 20. veka, kad se "zemlja u krvi raspadala", kao i ponešto od onog u tom rasulu što je pesnik izgubio - od svog "bibliotečkog vrta" do poslednje cigarete i sna o povratku. Dok se rastaje sa gradom u plamenu, u kom nestaje njegov dom i "jedna besudna zemlja", stoji u saopštenju, pesniku ostaje samo da "premerava dno tamnih čaša" i luta od "mišje rupe" do "sigurne kuće" na "blagoslovenoj periferiji".

Nagrade će biti svečano uručene u salonu Kluba Srpske akademije nauka i umetnosti 16. juna u 12 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije