Preminuo kompozitor Petar Tanasijević

V. N.

14. 05. 2016. u 19:49

Autor najpoznatijih pesama naše narodne muzike, čuveni srpski kompozitor Petar Tanasijević (84), preminuo u petak. Pesma "Svrati devojko u moj vinograd" bila numera decenije (1960-1970)

Преминуо композитор Петар Танасијевић

Petar Tanasijević

POZNATI kompozitor, autor najpoznatijih pesama narodne muzike, Petar Tanasijević, preminuo je u petak, saopštila je njegova porodica. Rođen je 1932. godine u Smederevskoj Palanci gde je završio osnovnu školu, gimnaziju, nižu muzičku školu i osnovao kvartet gitara u KUD-u "Abrašević".

U Smederevskoj Palanci je pedesetih godina osnovana grupa autora nove narodne pesme, koju su činili Petar Tanasijević, Miodrag Krnjevac, Vita Životić, Obren Pjevović i Dragiša Nedović. Prvu pesmu "Spustila se jesen po poljima" napisao je 1952. godine, a 1955. godine upisao je studije Teorije svetske književnosti na Filološkom fakultetu.

U Beogradu nastavlja bavljenje muzikom u KUD "Abrašević" i KUD "Vukica Mitrović", gde je proveo 15 godina. Na audiciji Radio Beograda 1956. godine primljen je kao solista, i u duetu sa bratom Draganom. U narednih petnaestak godina, kako sam tako i u duetu, snimio je više od 120 izvornih narodnih pesama iz zapisa LJubinka Miljkovića, koje se kao trajni snimci i danas emituju na Radio Beogradu.

Pesma "Svrati devojko u moj vinograd", za koju je napisao muziku i tekst, a izvodio u duetu sa bratom, proglašena je od strane kolegijuma Radio Beograda za najbolju pesmu decenije (1960-1970. godine). Od Udruženja estradnih umetnika Srbije dobio je pohvalnicu za izvanredno zalaganje na polju kulturno-zabavnog života 1971. godine, a Estradnu nagradu Srbije za svoj rad na unapređenju estradne delatnosti 1988. godine.

Mesto i datum sahrane biće naknadno objavljeni.


NAJZNAČAJNIJE KOMPOZICIJE

TANASIJEVIĆ je muziku i tekst pisao za najpoznatije kompozicije narodne muzike:

Jutros mi je ruža procvetala

* Divlje ruže

* Od izvora dva putića

* Oj, meseče zvezdo sjajna

* Godine su prolazile

* Imam nano dva dilbera

* Slavujeva pesma

* Često suza kane

* Malo cik, malo cak

* Muzika za seriju "Kamiondžije"

* Ima jedan čardak stari

* Ne pitaj me

* Šumadijo, zelena livado

* Lepe li su letnje noći

* Kruševljanka

* Moj Dragane

* Ne skidaj burmu

* Pitao sam kamen pokraj puta...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije