Izložba dela Ljubice Cuce Sokić u Kući legata

D. B. M.

četvrtak, 05. 05. 2016. u 15:04

Изложба дела Љубице Цуце Сокић у Кући легата
Otvaranje izložbe "Put ka apstrakciji" okupilo je brojne ljubitelje likovne umetnosti i stvaralaštva umetnice koja je svojim delom obeležila 20. vek

PUBLIKA je sinoć uživala u magiji slikarstva Ljubice Cuce Sokić. Otvaranje izložbe "Put ka apstrakciji" u Kući legata okupilo je mnogobrojne ljubitelje likovne umetnosti i stvaralaštva umetnice koja je svojim delom obeležila 20. vek.

Direktor Filip Brusić Renaud podsetio je prisutne da je Cuca Sokić bila jedan od rodonačelnika ideje da se otvori Kuća legata.

- Verujući da će Kuća legata živeti, Cuca je zaveštala 27 slika koje je dugo čuvala i mnogo volela. Plemenita ideja, koju je delila sa kolegom Nedeljkom Gvozdenovićem, ostvarena je 2004. godine - rekao je Brusić.

Izložba na nekoliko nivoa govori o stvaralaštvu Ljubice Sokić.

- Pokušali smo da razjasnimo njen put ka geometrijskoj apstrakciji - istakla je autorka izložbe Ana Popović Bodroža. - Cuca je hrabro ušla u novo polje u kome se ostvarila drugačije od drugih. Njena geometrija je topla. Nadam se da će izložba ostati zabeležena kao istraživački poduhvat.

Osim dela koje je zaveštala Kući legata, u postavci su slike pozajmljene iz Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti i kolekcije porodice Gatalović.

- Cuca je poklonila svoje slike značajnim institucijama - galerijama i muzejima. Kuća legata je, međutim, jedina smogla snage da dela koja je dobila konzervira i redovno izlaže - rekao je slikarkin unuk Miomir Miša Gatalović. - Narodni muzej godinama ne radi, a i u Muzeju savremene umetnosti su zatvorena vrata. Zato je Kuća legata mnogo značajnija nego što na prvi pogled izgleda.