NAGRADA za životno delo na 11. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma “Zlatna buklija” u Velikoj Plani dodeljena je Radoslavu Raletu Zelenoviću, nekadašnjem dugogodišnjem direktoru Jugoslovenske kinoteke.

Zelenović je 24 godine sa velikim uspehom vodio jednu od najznačajnijih nacionalnih institucija kulture, i za to vreme dobio je brojna priznanja za svoj rad (među kojima je i Orden reda umetnosti i književnosti u rangu viteza, koje dodeljuje Ministarstvo kulture Francuske), obradovan je i novom nagradom.

- Lepo je kad vas se neko seti, pogotovu što više nisam aktivan kako sam bio donedavno - kaže Zelenović, za “Novosti”. - Ova nagrada je lep gest pažnje da se ljudima koji su čitav svoj radni vek, i veliki deo svog profesionalnog i ličnog entuzijazma i vremena uložili u to što su radili, pokaže da nisu zaboravljeni, i da su ostavili neki dobar trag. Posebno mi je drago što nagrada dolazi sa festivala koji je u velikom usponu, jer filmovi koje prikazuje i kako je organizovan podsećaju na najbolju tradiciju festivala dokumentarnih ostvarenja na ovom prostoru. Prvi laureati bili su Đorđe Kadijević i Nikola Lorencin, tako da se osećam i privilegovano što sam došao u tako istaknuto društvo - objašnjava Rale Zelenović.