Potraga za slikama Omčikusa

M. KRALj

29. 04. 2016. u 22:28

Потрага за сликама Омчикуса

Akademik i slikar Petar Omčikus Foto M. Anđela

SANU i akademik uz pomoć policije i tužilaštva traže 35 nestalih dela. Advokat: Postoji sumnja da su neka dela bespravno prodata

VEST da je šest slika akademika i veterana naše likovne scene Petra Omčikusa (90) pod policijskom pratnjom preneto u SANU iz stana nekadašnjeg saradnika i prijatelja Nede Frančića, epilog je višegodišnjeg spora koji je kulminirao krivičnom prijavom. Podneli su je slikar i Akademija nauka, a na osnovu nje je Prvo javno tužilaštvo pokrenulo istragu.

Dela su privremeno oduzeta kako bi bila identifikovana kao predmet krivičnog dela, objašnjava za "Novosti" Vojkan Simić, pravni zastupnik Omčikusa i SANU.

Šest zaplenjenih slika pripadaju katalogu od 39 radova, u vrednosti od više desetina hiljada evra, koje je ugovorom o poklonu poznati umetnik i akademik darivao SANU. Četiri platna, u trenutku sklapanja ugovora nalazila su se kod Omčikusa i odmah ih je predao. Za ostala je ovlastio SANU da za njegova života ili posle smrti, može podići tužbu protiv bilo kojeg trećeg lica, u čijem su posedu, bez pravnog osnova. Na isti način ovlastio je SANU da dođe i do bespravno stečenih dela, čiji je autor njegova pokojna supruga Kosa Bokšan.

- Omčikus se nikada nije bavio prodajom svojih slika, već je to radio preko posrednika - objašnjava Simić. - Najčešće je to bio Frančić, u to vreme njegov čovek od poverenja, kao zemljak, Dalmatinac. On mu je organizovao i izložbe. Sklopili su bili i ugovor o doživotnom izdržavanju, koji je sudskom odlukom poništen.

Nekadašnji maratonac, poreklom iz Vele Luke, Frančić, trebalo je da po tom ugovoru nasledi i Omčikusovu kuću na Korčuli, a slikar ga je svojevremeno ovlastio da upravlja Fondom sa njegovim i imenom Kose Bokšan. I taj je ugovor potom sudski proglašen ništavnim, a kako nam kaže advokat, dela koja su činila ovaj fond nikada nisu vraćena slikaru.

Kako je "Novostima" rekla njegova sadašnja životna partnerka Meri, mnoga dela slikar je Frančiću davao na čuvanje, jer nije mogao da ih, zbog velikih dimenzija, drži u svom jednoiposobnom stanu.

- Slike su Petrovo životno delo i niko nema prava da ih prisvaja zloupotrebljavajući njegovo poverenje. Frančić se nije držao ni ugovora o doživotnom izdržavanju, jer se o Petru nije brinuo. On je u Beogradu podizao dve Omčikusove penzije, regularnu i nacionalnu, dok je Petar u Parizu živeo sam, depresivan i bez nege potrebne čoveku njegovih godina.

Neda Frančić na portretu koji je naslikao Omčikus


S obzirom na to da je intervencijom policije kod Frančića pronađeno samo šest slika, advokat Simić smatra kako postoji opravdana sumnja da su neka od ostalih 29, u međuvremenu, bespravno prodata.

Najave Nede Frančića da će tužiti SANU, a od Omčikusa tražiti odštetu jer je sve slike koje poseduje kupio ili dobio na poklon, Simić juče nije želeo da komentariše. Po njegovim rečima, ceo slučaj razrešenje će dobiti na sudu.

KATALOG POKLONA

OMČIKUS je SANU namenio: ulja na platnu - "Svetlosna dešavanja", "Događanje mora", "Žega I i II", "Vibracije", "Kraj dana", "Plitvine", "Svetlosna dešavanja I i II" , "Meja", "Podne", "Jutro", "Ruzmarin", "Lastovo", "Zalazak", "Berba", "Bura", "Sardele", "Ribe" - nastala 2008. i 2009. godine, kao i u istoj tehnici izvedena dela "Sena" (2001) i "Krovovi Dubrovnika" (2000). U katalog-poklonu su i pasteli "Maraton crteži", kao i dvanaest ulja, dimenzija 130 sa 97, iz autorove enformel faze (1961-1963) i platno "Rak" iz 1999. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije