GLUMICA Jasna Đuričić ovogodišnji je dobitnik nagrade "Žanka Stokić", koju već četrnaest godina dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac - u četvrtak je većinom glasova odlučio žiri za dodelu ovog, jednog od najuglednijih glumačkih priznanja.

- Veoma sam iznenađena. Posle dodele "Dobričinog prstena" za životno delo, nisam se nadala nikakvom priznanju - kaže prvakinja Srpskog narodnog pozorišta, vanredni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i jedna od najvećih savremenih glumica u prvoj izjavi za "Večernje novosti". - Izuzetna mi je čast što nagrada nosi ime velike Žanke Stokić, jer ona zauzima posebno mesto u našem pozorištu i esnafu. Priznanje je za mene posebno i zbog toga što je reč o "ženskoj" nagradi, tim pre što žena u našem društvu još nije na onom mestu koje joj pripada. Verujem da je ovakva nagrada put i pokazatelj gde bi žena trebalo da bude.

Ugledno priznanje dodeljuje se "glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni, filmski i TV život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza", a namenjeno je "aktivnom glumcu u punoj stvaralačkoj zrelosti". Inicijator nagrade i doživotni predsednik žirija je Mira Stupica (koja je zbog bolesti bila sprečena da učestvuje u odlučivanju), a članovi su v. d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, glavni urednik i generalni direktor Kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović (u četvrtak izabran i za zamenika predsednika žirija), prošlogodišnja dobitnica Anita Mančić i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Aleksandar Milosavljević. Ove godine u konkurenciji je bilo još sedam glumica.

Nagrada je ustanovljena 2003. godine i sastoji se od plakete koju daruje nacionalni teatar (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (dar grada Požarevca, rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića) i novčanog iznosa koji poklanjaju "Novosti".

Dosadašnje dobitnice nagrade su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Mira Banjac i Anita Mančić. Ovogodišnjoj dobitnici priznanje će biti uručeno u podne 15. maja, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

PRIZNANjA

DOBITNICA "Žanke Stokić" ostvarila je niz značajnih pozorišnih ostvarenja ("Čudo u Šarganu", "Putujuće pozorište Šopalović", "Murlin Murlo", "Mara za meru", "Galeb", "Dok nas smrt ne rastavi") na pozorišnim scenama širom naše zemlje. Dobitnik je nekoliko Sterijinih nagrada (jedno od njih je i priznanje našeg lista 1995. godine za ulogu Marice u "Sumnjivom licu"), Medaljona "Ljubiša Jovanović", "Ardaliona" u Užicu, nagrade Jakimfesta, "Ćurana", "Zlatnog lovorovog vijenca", Teatarfesta "Petar Kočić", priznanja za glumačku bravuru "Zoran Radmilović", "Dobričinog prstena"... Filmska publika gledala ju je u ostvarenjima "Beli, beli svet", "Krugovi", "Odumiranje" i drugim.