BEOGRAD - Despot Stefan Lazarević zaista i jeste bio prvi Beograđanin, jer je upravo za vreme njegove vlasti, 1405. godine, Beograd bio prvi put u istoriji proglašen za prestonicu Srbije, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić na promociji knjige "Despot Stefan Lazarević", autora Luke Mičete.

Beograd se, nažalost, mnogim svojim vladarima nije na najbolji način odužio, ocenio je Vesić i najavio da će despot Stefan dobiti spomenik.

Način na koji je ovaj despot uspeo da stabilizuje zemlju, privredno je uzdigne, govori o tome koliko vladar koji ima viziju može da učini za svoj narod, istakao je Vesić.

Stefan Lazarević je prvi koji je počeo da uređuje Beograd, obezbedio je da mala država može da preživi, uredio odnose sa konkurentima unutar zemlje, ali i van njenih granica, rekao je Vesić i ocenio da Mičetina knjiga "predstavlja doprinos naporima da se više okrenemo našoj istoriji".

"Treba da obratimo dužnu pažnju na Lazareviće, Hrebeljanoviće, Nemanjiće i one koji su bili pre njih, jer je malo država u Evropi koje imaju tako sjajan srednji vek", naglasio je Vesić.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević ukazao je na ličnost despota Stefana koja je bila i literarano usmerena, posebno istakavši "Slovo ljubve", kao jedan od kamena temeljaca srpske literature.

Despot je utkao sebe u kulturu ove nacije i postao nadahnuće za generacije posle njega, rekao je Vukosavljević, dok je Mičeta naglasio da je život Stefana Lazarevića bio pun iskušenja, ali da bi danas mogao da bude zadovoljan onim što bi video.

"Mi danas ne treba ništa da preuveličavamo iz tog perioda, već samo da predstavimo činjenice", rekao je Mičeta.

Kako se ističe u saopštenju, promocija knjige održana je u organizaciji "Lagune" i pod pokroviteljstvom gradskog menadžera.