KADA sam knjigu završio i pročitao pre davanja izdavaču, rekao sam sebi: "Islednik" je moj "Lovac u žitu". Ne znam da li je to moj najbolji roman, ali sam osećao još letos da će biti moja najčitanija knjiga, bez obzira na to da li će dobiti neku nagradu ili ne. To se dogodi piscu, to je ona jednostavnost do koje je jako komplikovano doći - rekao je pred mnogobrojnim novinarima Dragan Velikić, kome je za roman "Islednik", u izdanju "Lagune", pripala Ninova nagrada kritike za najbolji roman na srpskom jeziku, objavljen u 2015.

Velikić je, posle osam godina i nagrade za "Ruski prozor", drugi put osvojio ovo prestižno književno priznanje, i na listi laureata sa po dve "titule" pridružio se Dobrici Ćosiću i Živojinu Pavloviću, dok Oskar Davičo drži prvo mesto sa tri Ninove nagrade.

Od petočlanog žirija, "Islednik" je dobio tri glasa (Mihajlo Pantić, Zoran Paunović i Tamara Krstić), za roman Svetislava Basare "Anđeo atentata" ("Laguna") glasala je Jasmina Vrbavac, a za roman Vuleta Žurića "Republika Ćopić" ("Službeni glasnik") - Božo Koprivica.

Od izlaska iz štampe prošlog leta, Velikićev ispovedni roman o detinjstvu, uspomenama, majci, porodici, selidbama, putovanjima i vremenu koje više ne postoji, nagrađen je i "Kočićevom knjigom" i "Zlatnim suncokretom" (Vitalovom nagradom).

Smiren i, kako kaže, "počastvovan i ne baš toliko iznenađen", jer smatra da su svi pisci iz najužeg izbora s razlogom mogli da očekuju pobedu, Velikić priznaje da je divno ovu nagradu dobiti drugi put:

- Pisac posegne za ličnim momentom, prosto zato što to ima na raspolaganju. Lično je uvek adrenalin koji vam je nužan da biste postigli umetničko visoko Ce, da biste napisali što bolju knjigu. Ne znam kako bi izgledala dobra knjiga, koja ima čitaoce, a da nije lična. Za pisca je najvažnije da radi na sebi, da se ne meri sa drugima. Jedino mi je bilo važno da unutrašnji svet koji nosim literarno što jače uobličim i da ga podelim sa publikom. Kao što sam i ja jedan od čitalaca koji deli svetove drugih pisaca, koji su mene formirali i jesu moje životno iskustvo, jer knjiga jeste životno iskustvo.

MAMAC ZA ČITAOCE ČINI mi se da ova nagrada već duže vremena postoji kao fenomen. Kao što svaki građanin Srbije misli da je fudbalski selektor, tako isto sve više ljudi koji ne da nemaju veze sa književnošću, nego im književnost uopšte nije u vidnom polju, postaju stručnjaci za književnost. Kada dođe vreme za Ninovu nagradu, taj poslednji krug, onda se na društvenim mrežama vidi koliko taj izbor izazove neverovatan publicitet. Ne sporeći i druge naše velike nagrade, Ninova je posebna po tome što zaista proširuje čitalačku publiku pisca. Ne znam šta čini taj fenomen, ali verovatno i lista laureata koji nisu bili promašeni - kaže Velikić.

Velikić je, po Paunovićevim rečima, uspeo da ispriča duboko intimnu priču na način koji se tiče svih nas. Roman "Islednik", po mišljenju žirija, odgovara na pitanje šta oblikuje čoveka. Uobičajenu arhetipsku relaciju otac - sin, Velikić zamenjuje preispitivanjem odnosa majke i sina, presudnog i za oblikovanje jedne umetničke biografije. Na ključno pitanje celokupne modernističke književnosti, pitanje identiteta, Velikić u "Isledniku" odgovara tematizacijom najrazličitijih mogućih vidova uticaja, počev od porodične priče, roditeljskih sudbina, preko porekla, istorije, društva, ideologije, umetnosti, geografskog prostora do enigme genetskog nasleđa, ostvarujući visok umetnički domet.

- Identitet je nešto što nije za svagda određeno, on je uvek u nastajanju. Identitet je proces i sve moje knjige se bave time. Ovo je roman koji je suma mog životnog iskustva i čitalačkog i životnog bez čitanja - kaže Velikić.

Žiri je ovog puta, po rečima Mihajla Pantića, koji priznaje da se dvoumio između Basare i Velikića, bio zatrpan lavinom hiperprodukcije. Konkurisalo je 177 naslova, a svi članovi su složni u oceni da je dvanaest romana iz užeg, odnosno šest iz najužeg izbora, pravi i objektivni pregled savremene srpske književnosti.