INKOGNITO, bez ikakve prethodne reklame i medijske promocije, gotovo u duhu iznenađenja nepredvidivog španskog nadrealiste, uoči novogodišnjih praznika u beogradsku Kuću legata uselila se izložba grafika "Božanstveni svetovi" Salvadora Dalija. Na više od 240 grafičkih listova su dela iz njegovih najobimnijih ciklusa "Božanstvene komedije" i "Biblije Sakre", ali i "Dalijevi konji", "Omaž Leonardu da Vinčiju", tapiserije, sklupture, medalje, bronzani reljefi...

Da nije reč o reprizi postavke pre pet godina viđene u Muzeju istorije Jugoslavije uverava nas Leon Pogelsek, predstavnik organizatora izložbe, slovenačkih privatnih galerija "Kos" i "Deva Puri", koga smo zatekli u Kući legata.

- Neki od eksponata ovde se prvi put prikazuju na našim balkanskim prostorima, poput konja, omaža Leonardu, skulptura "Nadrealistički anđeo" ili "Minotaur", grafike najvećih dimenzija koju je Dali uradio, štampane u samo 60 primeraka, a na kojoj je predstavljen "leteći" Jovan Krstitelj razapet na krstu - objašnjava Pogelsek za "Novosti". - Raritet je i tepih sa motivom Don Kihota i Sanča Panse.

Galerija "Kos" (kao prvu privatnu galeriju u Kraljevini Jugoslaviji u Ljubljani je 1936. osnovao Anton Kos), već osam godina prikuplja dela genijalnog španskog umetnika. Nabavljaju ih uglavnom preko aukcija, kaže sagovornik i dodaje:

- Na aukcijama su ova dela daleko dostupnija. Da smo ih kupovali od fondacija, sve ovo što smo doneli u Beograd vredelo bi milion evra, a ovako izložba je osigurana na 400.000. Većinu eksponata kupili smo na francuskom tržištu, na kome ima dosta Dalijevih dela. Često smo imali sreće da do nekih stvari, sticajem okolnosti, dođemo povoljno.

AVION ZA DA VINČIJA U ciklusu koji je posvetio Da Vinčiju, u jednoj od četiri prostorije Kuće legata, mogu se videti radovi koje je Dali posvetio svojim viđenjima tehnoloških čuda 20. veka: avionu, automobilu, telegrafu, šivaćoj mašini, raketi... Tu je i serija od devet "Pantagruelovih smešnih snova", a ko želi može da napravi "selfi" uz čuvena usta sa Dalijevim potpisom (ako ga objavi na "Fejsbuku", dobija i besplatni poster izložbe). Iako ova izložba nije prodajnog karaktera, Pogelsek nam kaže da su im se već za tri dela javili zainteresovani kupci.

Uz ilustracije za Bibliju, čiji je naručilac bio Dalijev prijatelj i pokrovitelj Đuzepe Albareto, koji je sebi postavio zadatak da će umetnika vratiti Bogu i u okrilje Rimokatoličke crkve i to proučavanjem svetih knjiga, izloženo je i deset srebrnjaka sa deset Božjih zapovesti.

Grafike "Božanstvene komedije", izvedene u specijalnoj tehnici drvoreza - ksilografiji, prati i 58 listova, uzetih sa isto toliko ploča, sa kojih se svaka upotrebljena boja posebno otiskivala da bi se dobilo samo jedno delo. Kao osnovu za ovaj grafički ciklus poslužio je 101 Dalijev akvarel, nastao kada ga je italijanska vlada, na sedamstotu godišnjicu Danteovog rođenja, angažovala da u posebnom izdanju ilustruje "Pakao", "Čitilište" i "Raj". Pod njegovim nadzorom, potom su, dva visoko kvalifikovana gravira, od 1959. do 1963. uradila 3.500 ploča za sto otisaka (u proseku 35 boja za jednu grafiku).