Preminuo glumac Dušan Golumbovski

M. N. M.

04. 01. 2016. u 14:13

Glumac Dušan Golumbovski, popularni Ozren Soldatović iz serija "Srećni ljudi" i "Bela lađa", preminuo je u nedelju u Beogradu

Преминуо глумац Душан Голумбовски

GLUMAC Dušan Golumbovski, popularni Ozren Soldatović iz serija "Srećni ljudi" i "Bela lađa", lik u kome je Siniša Pavić anticipirao potonje "tajkune", preminuo je u nedelju u Beogradu.

Ovaj glumac, voditelj, pevač, publicista, angažovani radnik u kulturi, rodio se u Beogradu u sam osvit Drugog svetskog rata, u braku poznate beogradske balerine Dušice Vasiljević i Dragutina Golumbovskog, sina bogatog industrijalca.

Glumu je zavoleo kao dečak, kada je kao desetogodišnjak u Mesnoj zajednici na Crvenom krstu zaigrao u predstavi "Sin brkate čete". Odatle je (na preporuku jedne čistačice, kako je mnogo kasnije ispričao) dospeo do dramske grupe čuvenog Bate Miladinovića da bi se desetak godina kasnije na glumačkoj akademiji obreo u klasi sa velikanima, Zoranom Radmilovićem, Petrom Kraljem, Milošem Žutićem i Oliverom Katarinom... I pored desetina briljantnih uloga ostvarenih na scenama Narodnog, Pozorišta na Terazijama i drugih beogradskih teatara, u najširoj javnosti će ostati upamćen po nezaboravnim rolama u serijama Siniše Pavića "Bolji život", "Bela lađa", "Srećni ljudi".

Golumbovski se šezdesetih godina prošlog veka, sa drugim doajenima našeg glumišta, okuplja oko Teatra Nacionalne Drame i drugih grupa nastalih po ideji Eve i Radomira Stevića Rasa, koje prerastaju u svojevrsni politički teatar. Sa Banetom Cvetkovićem, 1967. godine je činio prvi voditeljski par kultne TV emisije "Koncert za mladi ludi svet", u kojoj nastaju prvi muzički spotovi domaćih rok grupa.

Po odlasku u penziju 2002. godine tumačio je isključivo lik Ozrena Soldatovića, koji je smatrao svojom posebnom obavezom.

Golumbovski je za sobom ostavio suprugu Mirjanu Popović Golumbovski, istaknutu novinarku i dugogodišnju urednicu u "Novostima" i ćerku Anu, filmskog i TV montažera.

Kremacija posmrtnih ostataka Dušana Golumbovskog biće održana sutra, 6. januara, u 16 časova na Novom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Jejjejjejejejejjejje

04.01.2016. 14:40

Za jedan dan napustile nas dve ljudine uz kojima smo rasli. Vecna ti slava legendo. Nikad necu da zaboravim ono njegovo " Rokiiiiii"

Istina.

04.01.2016. 14:56

Koliko reci da se izbegne reci da covek nije imao nijednu glavnu ulogu.Mislim, da jeste, valjda bi nam rekli u ovom clanku . . .Pre nego sto mi date minuse, radije mi navedite film/predstavu/seriju po kojoj cemo ga pamtiti. Unapred hvala.

Nije bio

05.01.2016. 08:21

@Istina. - u farmi parovima i ostalom smeću, pa tako misliš? Šta je s mozgom?

Gojko

05.01.2016. 10:59

@Istina. - Po chemu chemo tebe upamtiti.Od smrti niko pobegao nije,pa ni ova neprevazidjena generacija glumaca.

DndBgd

04.01.2016. 15:02

Uvek je delovao gospodstveno a tek sad saznah da to nije bila gluma. Takav je i medju takvima i rodjen. Slava mu

Воја

04.01.2016. 15:42

Никад се нисам потрудио ни да сазнам име овог глумца, ето сазнах га по његовој смрти, али бих му лик и глас препознао на километар. Одоше сви ти дивни глумци, а остаде Кристијан и Станија...

Jugoslava Pravdic

04.01.2016. 18:22

Ostaje neizbrisivi trag umetnosti koju je stvarao. Uživala sam u spontanim nastupima u Skadarliji kada je dolazio na večeru. Pogledima smo mu govorili, sad jednu, za našu dušu. I, tako je i bilo. Uzeo bi mikrofon i pevao.Slava Vam, Porodici najdublje saučešće.

Ja

05.01.2016. 00:38

@istina Normalni ljudi znaju da i od minijature može da se pravi velika uloga i karijera.Dule je to znao i umeo.Slava mu.

Studenicanin

05.01.2016. 11:54

Slava i hvala legendi! Bio gospodin i takav i otisao. Pocivaj u miru Bozijem, zasluzio si to!