BEOGRAD - Mlada, ali već afirmisana glumica Nada Šargin prva je dobitnica nagrade "Ružica Sokić" koju je ustanovila Fondacija koja nosi ime naše proslavljene glumice.

Nagradu su, u ime Fondacije osnovane prošle godine na prvi godišnjicu smrti Ružice Sokić (1934-1913) laureatkinji uručili predsednica Upravnog odbora Fondacije Vesna Stanić i suprug Ružice Sokić Miroslav Lukić.

Kako je objasnila Vesna Stanić , inače, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta i dugogodišnja prijateljica Sokićeve, članovi Fondacije su odlučili da se obrate desetorici uglednih ličnosti iz sveta teatra i filma da predlože umetnike ili studente pozorišne, filmske i drugih srodnih umetnosti za nagradu za ulogu ostvarenu u sezoni 2014-2015.

Najviše ih je preložilo Nadu Šargin za ulogu Zore Šišarke u Popovićevoj drami "Bela kafa" koju je maetralno u svojoj karijeri igrala Ružica Sokić.

Zadatak da obrazloži odluku preuzeo je na sebe režiser Nebojša Bradić. On je naveo da je Nada Šargin nagrađena za ulogu u predstavi koju je režirao Milan Nešković na sceni beogradskog Narodnog pozorišta. "Ulogu Zore Šišarke je maštovitim razigravanjem vrlo jezgrovito donela Nada Šargin. Uspela je da nametne lik koji je na okosnici uobičajenog tumačenja istorijskog vremena , ali i stila same predstave "Bela kafa".

Ne menjajući stil i žanr igre kako se promeni situacija u Popovićdevoj drami, sve smešne i tragične detalje prikazala je u raskošnom stilu samironije, sa puno nezadrživog šarma koji je krasio igru Ružice Sokić" konstatovao je Bradić.

Fondacija je ovom prilikom uručila i zahvalnice onim prijateljima i poštovaocima Ružice Sokić koji svojim prilozima pomažu Fondaciji njenog imena , koja razvija osnovna načela ljudske solidarnosti , humanosti i plemenitosti.

Odlomke iz knjige "Moja gluma" u izdanju "Lagune", nastale na osnovu odabira citata iz intervjua Ružice Sokić čitale su dve mlade glumice Jelisaveta Karadžić i Snežana Jeremić.