Cuci, za 101. rođendan

M. A. K.

sreda, 09. 12. 2015. u 07:35

Цуци, за 101. рођендан
Slikarka Ljubica Cuca Sokić (1914-2009) prva je žena izabrana za redovnog člana SANU, a u sredu će na njen 101. rođendan ova institucija predstaviti zbornik radova sa naučnog skupa

SLIKARKA Ljubica Cuca Sokić (1914-2009) prva je žena izabrana za redovnog člana SANU, a u sredu će na njen 101. rođendan ova institucija predstaviti zbornik radova sa naučnog skupa održanog prošle godine povodom okruglog jubileja.

Vek velike umetnice i pedagoga SANU je obeležila i izložbama u Beogradu i Novom Sadu, na inicijativu Odeljenja likovne i muzičke umetnosti odliven je u bronzi njen portret (rad Stevana Bodnarova) i postavljen u prostorije kluba, izdata je jubilarna marka, pokrenuta inicijativa da jedna od ulica ponese ime Ljubice Cuce Sokić...

- Objavljivanjem ovog zbornika naučnih radova SANU je na najbolji način zaokružila jubilej - kaže za "Novosti" profesor Irina Subotić, koja će govoriti na današnjoj promociji. - Sve što je urađeno povodom stogodišnjice bilo je primereno njenoj ličnosti i mestu koje je zauzimala u našoj kulturi. Ljubica Cuca Sokić je svoj dugi vek proživela mirno, predano radeći i od sebe nikada nije pravila estradnu ličnost.

Poseban kvalitet naučnog skupa i zbornika su mladi istraživači, naglašava naše sagovornica, koji su delo značajne umetnice rasvetili iz novog ugla. Od mlađih istoričara umetnosti u zborniku su zastupljeni radovi Simone Čupić, Dijane Metlić, Jasmine Čubrilo, Nevene Martinović, kao i njihovih starijih koleginica Jasne Jovanov, Nade Seferović, Ivane Simeonović Ćelić, Tijane Palkovljević Bugarski i Irine Subotić. Slikarkin unuk, istoričar Miomir Gatalović priložio je rad o njenim dnevničkim beleškama. Današnji skup u Galeriji SANU u 14 časova otvoriće akademik Milan Lojanica.