Otkrivena bista Milorada Pavića u Beogradu

Tanjug

24. 11. 2015. u 15:28

Bista čuvenom književniku Miloradu Paviću otkrivena je ispred zgrade u kojoj je živeo i u kojoj se danas nalazi njegov Legat

Откривена биста Милорада Павића у Београду

Foto Tanjug, AP

BEOGRAD - Bista čuvenom književniku Miloradu Paviću otkrivena je danas ispred zgrade u kojoj je živeo i u kojoj se danas nalazi njegov Legat.

Bistu su otkrili ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, udovica Milorada Pavića, književnica Jasmina Mihailović i autor, ruski vajar Grigori Potocki.

Čepurin je istakao da je važno da bista Paviću sada postoji i u Beogradu, napominjući da je malo poznato da čuveni srpski književnik i akademik ima bistu i u Moskvi, ispred Biblioteke strane literature, jedne od najvećih u svetu.

Mali je rekao je da je Milorad Pavić svoj rad posvetio boljem upoznavanju i razumevanju ruskog i srpskog naroda, navodeći da su njegova dela mostovi koji spajaju rusku i srpsku kulturu.

Gradonačelnik je zahvalio autoru Potockom, koji je poklanjanjem rada gradu i Legatu Milorada Pavića, potvrdio da između ruskog i srpskog naroda postoji duboko prijateljstvo.

"Mi se ovime odužujemo velikom piscu i Beograđaninu i pokazujemo Beograđanima i gostima grada čime se ponosimo", rekao je Mali.

Za autora, vajara Grigorija Potockog, otkrivanje biste je veliki istorijski događaj, a Milorad Pavić pisac "broj jedan" u svetu, zbog čega je i preveden na 38 jezika.

Srpski i ruski narod, kako je rekao, imaju isti mentalni sklop i istorijske korene, i upravo je zato Pavić ceo opus preveden na srpski.

"Imamo iste vrednosti, objedinjuje nas dobrota... Važno je da se jedni prema drugima odnosimo na dobar način i Pavić se uvek trudio da to pokaže, pišući o tome šta čoveka čini čovekom, zato je on vanvremenski pisac", rekao je Potocki i dodao da se Rusija ponosi Pavićem i smatra ga svojim piscem.

"Dok postoji tako veliki pisac, srpski narod će ostati veliki i zauzimaće jedno od prvih mesta u svetu po duhovnosti svoje kulture", poručio je Potocki.

Pavićeva udovica, književnica Jasmina Mihajlović, koja je ugostila zvanice i novinare u Legatu, istakla je da je Pavić preveden na 38 jezika, pokazujući piščev radni sto i sobu u kojoj je stvarao, a skromne poklone predala je ambasadoru, gradonačelniku i autoru biste.

Ona je rekla novinarima da je njen život sa književnikom bio uzbudljiv, a da je posle njegove smrti postala "stanar i kustos njegovog muzeja", čuvajući Legat Milorada Pavića.

"Naporno je raditi sa mnogo zemalja, na mnogo jezika, arhivirati građu... Sada predstavljam dva pisca, tamo gde izlaze njegove knjige, ja sam v.d. jednog pisca.. ali ne žalim se i važno mi je ovo otkrivanje biste, da ne moram više starncima da crtam gde treba da dođu", rekla je Mihajlović.

Jedan od najprevođenijih srpskih književnika, Milorad Pavić, živeo je od 1929. do 2009. godine, a od 1992. do smrti živeo je u Ulici Braće Baruh 2, gde se danas nalazi njegov Legat i gde je otkrivena bista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije