ORVELOVOM "Životinjskom farmom" u režiji Andraša Urbana, Narodno kazalište iz Rijeke predstavilo se na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu. Ansambl koji je poslednjih godina zbog angažovanosti projekata koje radi bio na udaru nacionalista i ekstremista, i ovom predstavom ubojito gađa vladajuće orvelovske svinjske komitete u novonastalim slovenskim državama.

- Pritisak postoji, ali se u našoj svakodnevici ne bavimo previše ovom vrstom problema. Znam da u moralnom smislu radim ispravnu stvar, čak i kada nam ispred našeg pozorišta ogorčeni vernici iz jednog udruženja pevaju "za spasenje naših grešnih duša". Ljudi još nisu naviknuti da politički teatar nema drugi izbor nego bode tamo gde najviše boli - kaže mlada glumica Nika Mišković.

Urbanovu "Životinjsku farmu" užička festivalska publika naviknuta na politički teatar nagradila je visokom ocenom 4,15, a u dobroj kolektivnoj igri sa povremenim solo deonicama briljirali su Olivera Baljak, Jasmin Mekić, Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Nikola Nedić, Dean Krivačić i Tanja Smoje.

Festival je nastavljen izvođenjem "Kazimira i Karoline" Ateljea 212.