PROLAZNICI u najstrožem centru grada, na Terazijama 26, odakle je dolazio gust dim uz smrad paljevine, pratili su juče u prepodnevnim časovima akciju vatrogasaca koja se odvijala u kancelarijama Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Tu istu sliku, nepodnošljiv dim i čađ koji izbijaju sa drugog sprata nekadašnje palate "Anker" sagrađene 1896, videli su i 26. oktobra ove godine, kada su takođe reagovali vatrogasci. Uništene kancelarije UFUS, ali i ostalih pet umetničkih udruženja koja se nalaze u zgradi koja je pod zaštitom Zavoda za očuvanje spomenika kulture - Udruženja filmskih radnika Srbije, Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti Srbije, Saveza udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja muzičkih umetnika Srbije i Muzičke omladine Srbije, nisu, međutim, posledica požara. One su samo jedan od epiloga višegodišnjeg terora koji ovi esnafi trpe od Zorana Gvozdenovića, čoveka "neidentifikovanog" zanimanja, koji je uzurpirao prostor u najstarijoj zgradi na Terazijama i pretvorio ga u privatan stan, iako je zgrada pod ingerencijom Direkcije za imovinu Republike Srbije. Do "useljenja" Gvozdenovića, za koga se ne zna kako je i na koji način stigao na ovu adresu, osim umetničkih udruženja koja plaćaju zakup, nije bilo privatnih lica.

Po rečima Maja Ivezić, koja vodi administraciju UFUS, drama sa Gvozdenovićem počinje 2001, kada je ušao u prostor u kome se ranije nalazilo Udruženje dramskih umetnika Srbije.

- Čim je došao, stavio je metalna vrata i gvozdene rešetke, iako je zgrada pod zaštitom države, a deo prostora koji je uzurpirao pripada našem udruženju. Tu se nalazi šezdesetpetogodišnja arhiva UFUS, i mi do danas, dakle četrnaest godina, nemamo pristup našoj dokumentaciji iako uredno plaćamo zakup tog prostora, jer je Gvozdenović sa svoje strane vrata odakle smo mi mogli da uđemo, takođe stavio metalne rešetke. Na svoje poštansko sanduče stavio je lažni identitet - Udruženje samostalnih filmskih umetnika Srbije koje, kao što čitava javnost zna ne postoji, niti je ikada postojalo.

Protiv čoveka koji očigledno krije pravu profesiju i pravu legitimaciju, kako za "Novosti" objašnjava Mirjana Bošković, pravni sekretar UFUS, po tužbi ovog esnafa postupak već godinama vodi republička Direkcija za imovinu koja je vlasnik zgrade, ali nikakvog odgovora i rešenja još nema.

- Ne znamo šta se dešava, nemamo nikakav uvid u taj proces. Gvozdenovića smo desetinama puta prijavljivali svim nadležnim organima - od premijera, ministarstva policije, ministarstva kulture, do policije u Opštini Stari grad, pisali smo razna pisma, ali Gvozdenović i dalje sa svoja četiri psa mirno živi u ovom prostoru - kaže Mirjana Bošković.


PRETNjE I PSOVKE

GVOZDENOVIĆ se, kako kažu u UFUS, prošle godine "nakačio" na njihovu struju i cele zime se greja, a kada su to prijavili policiji, rečeno im je da "nije u njihovoj nadležnosti". Tek uz mnogo pritisaka na EPS, uspeli su da prekinu krađu. Kako više nije mogao da se greje besplatno, ove jeseni je založio kaljevu peć u zgradi koja u kojoj se ne loži skoro 30 godina - odžaci su potpuno urušeni i neočišćeni, i to može da se završi katastrofalnim požarom. Uprkos upozorenju vatrogasaca on je juče opet ložio peć, a posle prijave iz UFUS priveden je u policiju na saslušanje.

- Gvozdenović se iz policije vratio posle nekih sat vremena, a kad smo završile radno vreme i krenule iz kancelarije, izašao je na stepenište da nam preti. Uz najvulgarnije i najprostačkije psovke, rekao nam je da će zapaliti celu zgradu ako hoće, i nas zajedno sa zgradom. Mi smo ovde nezaštićene, u kancelarijama su sve žene, osim jendog kolege u ULUPUDS - kažu naše sagvornice.

(Sutra: Šta kaže država)