IZDAVAČI posvećeni knjigama za decu nisu omanuli ni ove godine. Njihovi štandovi biće ispunjenim mnogobrojnim novim, zanimljivim i kvalitetnim domaćim i stranim naslovima.

“Pčelica” će predstaviti roman Nikolete Novak “Tako mi je pričao Budimir”, uzbudljivu priču o prijateljstvu rakuna Budimira i devojčice Tare, kao i zbirku priča Vladislave Vojnović “Priče iz glave”, kojom autorka revitalizuje usmeno pripovedanje i daje mu davno izgubljeni smisao bliskosti. Ovaj izdavač objavio je i fantastično-alegorični roman Gordane Timotijević “O Aždu i bostanu”, o neobičnom prijateljstvu između aždaje i jednog profesora biologije, zatim avanturističko-fantastični roman Branka Miloradovića “Beogradska mumija”, zbirku priča Vesne Aleksić “Kaljavi konj”, kojom je autorka oživela ambijent i verovanja Starih Slovena. Tu su još zbirka pesama Dragomira Đorđevića “Blago gradu Beogradu”, jednog od najdarovitijih stvaralaca za decu s kraja 20. veka.

Na štandu “Derete” biće dvojezično, srpsko-englesko izdanje “Ježeve kućice” Branka Ćopića; šesti deo čuvenog “Dnevnika šonjavka” Džefa Kinija...

Srpska književna zadruga objavila je roman za decu i odrasle nobelovca Patrika Modijana “Katarina Bezbriga”- duhovitu i filozofsko-humorističku povest o ocu i ćerki u Parizu našeg doba.

U izdanju izdavačke kuće JRJ izašla je nova edicija kreativno-edukativnog karaktera pod nazivom “Maleni mislilac”. U njoj su teme ekologije i reciklaže u savremenom životu, kao i priče o neophodnosti dobre pripreme za školu, bavljenju sportom i poznavanju stranih jezika. U ediciji novih srpsko-engleskih izdanja izdvaja se knjiga “Deset ljutih gusara” Ljubivoja Ršumovića.

Na štandu “Kreativnog centra” posetioci će pronaći roman Vesne Aleksić “Dođi na jedno čudno mesto”, autentičnu priču o događajima koji su se odigrali u Obrenovcu za vreme poplave prošle godine. Objavljen je i roman bugarskog pisca Aleksandra Sekulova “Pustolovina na ostrvu ptica”, priča o nezaboravnom letu i avanturi trojice dečaka, a autor će biti i gost Sajma. Izdvajaju se i knjige: Ivane Lukić “(Ne) pitaj me kako sam”, koja donosi intimne ispovesti mladih ljudi; Jasminke Petrović “Leto kada sam naučila da letim”, koja pruža pogled na posledice prethodnih decenija iz perspektive današnje generacije mladih. Ovaj izdavač će ponuditi i knjigu Violete Babić “366 jezičkih crtica”, za sve one koji žele da govore i pišu pravilno, zatim delo Dušana Borića “Lepenski vir. Naselje dunavskih ribolovaca”.

“Odiseja” je objavila roman poznate italijanske autorke Bjanke Picorno “Francuska dadilja”, savremenu interpretaciju romana Emili Bronte “Džejn Ejr”, zatim roman Pavela Šruta “Čarapokradice”, koji je proglašen najboljom češkom dečjom knjigom prve decenije 21. veka, kao i roman Malkolm Rouz “Tragovi”, distopijsku priču za mlade. Ovaj izdavač preporučuje i roman slavnog norveškog pisca Jua Nesbea “Doktor Proktorov prdiprah”, o genijalnom pronalazaču.

“Laguna” će predstaviti knjige Srđana Dragojevića “Krilata deca” - poetsku priču o planeti Re na kojoj se deca rađaju sa krilima, Ljubivoja Ršumovića “Tri čvora na trepavici” - priče o detinjstvu i odrastanju... Na ovom štandu pred čitaocima će biti i pesme i zbirka eksperimenata i trikova Svetislava Paunovića, Branka Stevanovića i Igora Kolarova “Urnebesna fizika”; roman Gradimira Stojkovića “Želim”; roman Vladislave Vojnović “Princ od papira”, o deci koja otkrivaju svet svojih vršnjaka a nehotice upadaju u probleme roditelja, roman ovogodišnje dobitnice nagrade Zmajevih dečjih igara Gordane Maletić “Legenda o neosvojivom gradu”.

Izdavač “Portalibris” objavio je knjigu Pita Džonsona “Matorci me izluđuju”, o problemima između dece i roditelja.

Iz produkcije “Vulkančića” izdvajaju se nova Larusova izdanja: “Velika knjiga pronalazaka koji su promenili svet”, “Atlas rekorda i “Rečnik lepih manira”. Slobodan Stanišić, jedan od najčitanijih pisaca za decu predstaviće svoj serijal “Život srpskih srednjovekovnih velikana”.