Knjige mogu da budu i igračke

B. Đ.

12. 10. 2015. u 14:10

Књиге могу да буду и играчке
Dejan Aleksić, za "Novosti", o međunarodnom priznanju i važnosti čitanja kod mladih

NE smemo zaboraviti da dete koje se formira kao dobar čitalac kasnije to ostaje i kao odrastao čovek. Upućenost dece na kvalitetnu književnost jedan je od preduslova da se od njih stvore misleći ljudi. Mislim da je to našem društvu sudbinski potrebno - kaže, za "Novosti", Dejan Aleksić, povodom priznanja za knjigu "Koga se tiče kako žive priče", u izdanju "Kreativnog centra".

Ona se nedavno našla u katalogu Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu, u kojem se preporučuju najbolji naslovi za decu i mlade iz celog sveta. Knjiga je dobila i oznaku "White Raven" .

  • Priznanje doživljavam kao potvrdu da je moja knjiga priča za decu postigla cilj, a on je, pre svega, ukazivanje na važnost čitanja, na značaj knjige kao medija. Nastojao sam da ona bude inovativna, začudna, pustolovna i da poseduje svojstva igračke. Sve su to odlike koje od knjige očekuje današnji mladi čitalac - dete koje živi u svetu brzih i zavodljivih medija. Činjenica da je poslednji put neka knjiga iz Srbije na tom prestižnom spisku bila pre čak devet godina primorava nas na zapitanost o tome koliko se u našoj kulturi neguje i podstiče dobra književnost za decu, ima li je i, ako je ima, zašto je bezmalo nevidljiva - kaže Aleksić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije