BILO je to ovako - knjiga memoara Mirjane Mire Marković, u izdanju Kompanije "Novosti", od 1. oktobra je u prodaji širom Srbije. Sudeći prema početnom interesovanju, reč je o bestseleru u najavi. Jer svi koji žele da sklope objektivnu sliku o događajima u Srbiji i SFRJ na osnovu viđenja bivše političarke, ali i njeni simpatizeri, kao da su jedva dočekali da se dokopaju svog primerka na kioscima i knjižarama.

Među Beograđanima, željnih da svežim izdanjem upotpune viđenje srpske prošlosti, u četvrtak je bio i Mišo Mrakić, nekadašnji lični kuvar porodice Milošević. On je na poseban način doživeo "ispovest" bivše gazdarice.

- Očekujem da kada ljudi pročitaju knjigu spoznaju kakva je Mira - siguran je Mrakić.

SLOBINA ŽELjA SVEDOČANSTVA prelomnih trenutaka dok joj je suprug bio na vlasti, kada je svrgnut i one iz zatvora, Mira Marković je iznela u knjizi "Bilo je to ovako" ispunjavajući poslednju želju muža Slobodana Miloševića. Ovo delo objavljeno je u dva toma od hiljadu strana, a košta 1.400 dinara.

- Ona je iskrena i časna. Bila je dobar profesor svojim studentima i zato su je voleli. A opozicija ju je mrzela i spustila na najniže grane.

Posle 15 godina iščekivanja, oni koji su hteli da čuju novu verziju događaja, koji su nam krojili život, u četvrtak su od ranog jutra pohrlili da pazare "neispričanu pozadinu istorije".

Nesvakidašnje gužve bile su i na prodajnom mestu Kompanije "Novosti" na Trgu Nikole Pašića 7.

- Želim da čujem i drugu stranu priče - kaže sredovečni kupac koji je želeo da ostane anoniman. - Svih ovih godina slušali smo jednu stranu, mislim da je krajnje vreme da čujemo i Miru Marković.

Mišo Mrakić

I na kioscima u Požarevcu, rodnom gradu Mirjane Marković, prodaja knjiga krenula je dobro.

- Interesovanje za memoare je odlično - rekla nam je Milica Čolić, prodavačica u "Mom kiosku" na Trgu oslobođenja.- Odmah smo prodali jedan komplet, a dva su rezervisana za prodaju do kraja dana. Sudeći prema raspitivanju i interesovanju sugrađana, mahom starije generacije, verujem da će prodaja i narednih dana biti uspešna. I u ostalim kioscima kažu da je prilično interesovanje građana.

Knjiga "Bilo je to ovako", prvog dana prodaje zaintrigirala je i Novosađane. Među prvima, na kiosku ju je potražio Zdravko Lalić, inženjer, koji objašnjava da ga je privukla time što razjašnjava neka do sada otvorena pitanja.

- Naravno da ću požuriti da je pročitam - kaže Lalić. - Očekujem da u njoj nađem odgovore na mnoga pitanja iz naše novije istorije.

I na prodajnim mestima u Nišu, za komplet knjiga autorke Mire Marković, prema rečima prodavaca, interesovanje je dobro. Na većini trafika, koje je ekipa "Novosti" obišla, knjige su prodavane već u ranim jutarnjim časovima, dok su građani pazarili dnevnu štampu.

BOLjE RAZUMEVANjE PROŠLOSTI

NA smederevskim kioscima u četvrtak je vladalo značajno interesovanje za knjigu Mire Marković. Kupaca je bilo, ali još više znatiželjnika koji su proveravali da li su memoari stigli, koliko koštaju, hoće li ih biti u prodaji i narednih dana.

- Nije važno šta mislim o bračnom paru Milošević. Očekujem da je ova knjiga svedočenje o vremenu u kome smo živeli. Možda pomogne da ga bolje razumem. Ne znam, videću kada pročitam - rekla nam je Smederevka koja je došla po novi roman u izdanju "Novosti".

TREBA ČUTI SVE STRANE

- STUDIRAO sam na Fakultetu političkih nauka, volim autobiografije i želim da čujem šta Mira Marković ima da kaže posle toliko godina. Iako nisam simpatizer Slobodana Miloševića i njegove politike, treba čuti sve strane, jer ne smemo da dozvolimo da kao društvo postanemo dogmatični - rekao nam je Nemanja Šukalo (27), politikolog iz Beograda.