Svetinju štite od propadanja

D. Zečević

21. 09. 2015. u 23:19

U toku su radovi na konzervaciji manastira Banjska, zadužbini kralja Milutina na severu Kosova i Metohije. Radi se na adaptaciji manastirskog konaka

Светињу штите од пропадања

Manastir je decenijama bio zapušten

U MANASTIRU Banjska na severu Kosmeta u toku su radovi na konzervaciji i zaštiti ugroženih zidnih površina unutar Crkve sv. Stefana, kao i na rekonstrukciji i adaptaciji manastirskog konaka. Radove, koje finansiraju Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, izvode eminentni stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture

- Ovi radovi su veoma bitni jer zaustavljaju dalje propadanje crkve koja je bila ugrožena jer se decenijama nije obnavljala - pojašnjava otac Danilo, iguman ove svetinje značaj radova koji su u toku, napominjući da se adaptacija konaka obavlja zahvaljujući pomoći i velikom zalaganju nadležnih Kancelarije za Kosovo i Meothiju u sektoru za kulturu i saradnju sa SPC. Uprkos radovima koji se uveliko izvode, po rečima igumana Danila, u manastiru se nesmetano odvija bogoslužbeni život, jer svetinja uživa veliko poštovanje u narodu ovoga kraja i šire. Ovaj manastir, koji je kao spomenik kulture prve kategorije od izuzetnog značaja pod zaštitom države, posle više vekova oživeo je 2004. godine, obnovom monaškog života i dolaskom oca Danila, igumana svetinje.

- Manastir Banjska, zadužbina i grobna crkva Sv. kralja Milutina, jeste jedan od najznačajnijih srpskih manastira na prostorima stare Srbije, Raške oblasti koju danas nazivamo severnim delom Kosova i Metohije. Manastir sa Crkvom sv. arhiđakona Stefana, zaštitnika dinastije Nemanjića, na obroncima planine Rogozne, podignut je između 1313. i 1317. godine. Banjska je bogato opremljena i darivana od svoga ktitora, a prema sačuvanoj svetostefanskoj hrisovulji, koja se danas nalazi u Carigradu, manastir je posedovao 75 sela i osam katuna - pojašnjava otac Danilo značaj ove svetinje, ističući da je izgradnjom manastira rukovodio sv. arhiepiskop Danilo Drugi, kraljev savetnik i čovek od poverenja, prethodno iguman hilandarski, a potom iguman i episkop banjski.

Iguman svetinje objašnjava da se svojom monumentalnošću, jedinstvenom trobojnom fasadom poput crkava Toskane i Apulije, tehnikom kasnoromanskog graditeljstva Banjska izdvaja od drugih vladarskih zadužbina.

- Deleći istorijske trenutke sa svojim narodom, Banjska je dosta stradala, manastir je razoren i spaljen već u 15. veku, o čemu svedoči zapis monaha Antonija u knjizi koja se danas nalazi u Parizu - pojašnjava iguman Danilo, naglašavajući da je manastir Banjska simbol golgote ali i vaskrsenja.

Iguman Danilo

ISCELJENJA KRAJ KRALJEVIH MOŠTIJU

POSLE upokojenja u Nerodimlju, kralj Milutin je sahranjen u Banjskoj 1321. godine, ali su se nekoliko godina kasnije na kraljevom grobu događala brojna čuda i isceljenja, da bi potom mošti sv. kralja bile izvađene potpuno cele iz groba i premeštene u kivot. Nakon kosovske bitke i nemirnih istorijskih prilika, mošti banjskog kralja monasi prenose u Stari Trg nadomak Kosovske Mitrovice, a kasnije u Bugarsku, u Sofiju, gde se i danas nalaze i čine sponu između dva bratska pravoslavna naroda - pojašnjava otac Danilo, iguman svetinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Miro Markovic

21.09.2015. 23:42

Svi nepozvani osvajaci srpskih zemalja su s trudili da poruse, opljackaju, spale, i zatru postojanje plemenitog srpskog naroda. Nigde nije zapisano da su Srbi otimali drugima zemlje, prirodna bogastva i da su druge narode ubijali. Uvek su se samo branili, cuvali ono sto su mogli i ostavlajali mladjim generacijama da cuvaju i postuju. Prokleti Turci su rasturili sveto mesto, manastir Banjsku, a za to nikome nisu platili. Danas Arnauti to isto cine pod komandom Amerike.

ana

22.09.2015. 15:38

@Miro Markovic - Miro da Vas podsetim poslednje rasturanje i razbacivanje materijala izvelo je nedavno po blagoslovu episkopa Artemija njemu drago preduzeće RADE NEIMAR porrušilo je turski zid bez nadzora konzervatora i to mašinama i sav kamen bezobzirno odvezlo i razbacalo po vododerinama i potocima i ako to nikako nije smelo jer je svaki kamen a posebno obrađen bio deo nekog od Turaka porušenog objekta u manastirskom krugu. Osim Turaka, bahatosti monaha, gde je bila služba zaštite

ana

22.09.2015. 05:06

Osim što se ljutimo na Turke i arnaute pogledajmo malo i sebe. U Banjskoj su decenijama trajala istraživanja čije rezultate nilo nije vigeo.Nije nikome smetalo što se originalni kamen kojim je crkva zidana raspada a ne smeta ni danas već se radi unutar crkve i to verovatno po zahtevu monaha a ne po poirebi stanja i srepena ugroženosti objekta. IZ fotogrfija se vidi da eminentnim stručnjacima Zavoda ne smeta što vredna plastika služi kao postolje za saksije za cveće i slikanje monaha...

Gruja

23.09.2015. 08:07

Monah SPC izmedju dve arheologije i hortikulture, u koju je zabodena srpska drzavna zastava. Paradigma Srbije danas. Bravo za Novosti!